Kálmán Judit Roman Polański esete Amerikával és az Oscar-díjjal
 
Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman) és Roman Polanski
Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman) és
Roman Polanski
67 Kbyte

Roman Polański A zongorista című filmjét március 19-én a magyar nézők is megtekinthetnek a Francia Intézet és a Lengyel Intézet közös szervezésében rendezett vetítésen, 20.000 (!) forintos jegyárakkal, illetve március 20-tól a mozikban. Hét Oscar-díjra jelölték. Lengyel filmet még soha nem jelöltek ennyi kategóriában, bár felmerül a kérdés, hogy a francia-lengyel-német-angol koprodukcióban készült alkotást mennyiben sajátíthatják ki maguknak a lengyelek, és mennyiben mondható a film például európainak.

A film finanszírozásának kb. 10%-át vállalta magára Lengyelország, ugyanakkor a gyártás folyamatában döntő szerepe volt. A felvételek több mint kétharmad része Lengyelországban készült. Lengyel a film rendezője, az operatőre (Pawel Edelman), a zeneszerzője (Wojciech Kilar), a díszlettervezője (Allan Starski), a jelmeztervezője (Anna Buedrzyńska-Sheppard), és számos lengyel színész játszik benne.

A zongoristát az alábbi kategóriákban jelölték: a legjobb film, a legjobb színész (Adrian Brody), a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv adaptáció (Ronald Harwood - ő volt Szabó István Szembesítésének is a forgatókönyvírója), a legjobb operatőr, a legjobb jelmez és a legjobb vágás (Herve de Luze). A két legfontosabb kategóriában (a legjobb film és a legjobb rendező) nagyon komoly ellenfelei vannak.

A mostani jelölést megelőzően Polański egyszer már keserű vereséget szenvedett az Oscarért folytatott versenyben. A Chinatown 1975-ben 11 jelölést kapott, ám végül egyetlen kategóriában sem nyert.

Roman Polański többször is úgy nyilatkozott, nem számít rá, hogy megkapja az Oscart, és hogy már filmje eddigi sikere is felülmúlja várakozását. Művét eddig is már számos országban bemutatták, s mindenütt nagy sikert aratott. Rendkívül meleg fogadtatásban részesült Izraelben, ahol a 2002. október 1-jei tel avivi premieren maga Polański is részt vett. Lengyelországban a filmnek eddig 1.157.000 nézője volt.

A film amerikai fogadtatásának és az Oscar-jelöléseknek azonban nem tud igazán örülni sem Polanski, sem a film lengyel producere. Továbbra is érvényben van ugyanis Roman Polański ellen az amerikai letartóztatási parancs kiskorúval létesített nemi kapcsolata miatt. Az eset negyed évszázaddal ezelőtt történt, ám az amerikai törvények szerint nem évült el. Kalifornia állam törvényei szerint Polański tette 50 évig terjedő börtönnel büntethető. A film producerei tárgyaltak az amerikai hatóságokkal, ám egyelőre semmiféle engedményt nem sikerült elérniük. A ma 38 éves, háromgyerekes anya azt nyilatkozta, hogy nem táplál ellenérzéseket Polańskival szemben.

Nem igazán járható út az sem, hogy Lew Rywin, a film lengyel társproducere vegye át a díjat, hiszen ő a közelmúltban Lengyelországban keveredett korrupciós botrányba. Az Oscar-gálára szóló meghívását egyelőre nem vonták vissza, hiszen a hivatalos álláspont szerint Rywin ügye nem áll kapcsolatban A zongorista gyártásával.

Lew Rywint azzal vádolják, hogy 2002 júliusában felkereste Adam Michniket, és ajánlatot tett neki, amely szerint 17,5 millió dollárért olyan változásokat képes "végigverni" a lengyel médiatörvényben, amelyek az Agora (a Gazeta Wyborcza kiadója) számára is előnnyel járnak majd. Az információt az Adam Michnik szerkesztette Gazeta Wyborcza című napilap újságírója, Pawel Smoleński 2002. decemberében hozta nyilvánosságra. Az ügyben állítólag kormányzati körök is érintettek, az egyes vélekedések szerint kiterjed a Polsat televíziós csatorna tulajdonjogára, illetve a 2. számú lengyel közszolgálati csatorna privatizációjára is. Jelenleg folyik a nyomozás.

Azóta természetesen többször is Michniknek szegezték a kérdést, hogy miért csak fél évvel később hozta nyilvánosságra az ajánlatot, és miért csak akkor fordult az ügyészséghez. Michnik a kérdésre az alábbi választ adta: "Az életutam szinte belém kódolta, hogy amennyiben egy ügy kapcsán meg akarom tudni az igazságot, semmiképp sem az ügyészséghez kell fordulnom, hiszen az a legutolsó hely, ahol az igazságra fény derülhet." (Gazeta Wyborcza, 2003. január 16.)

A Przegląd című lap több lengyel közéleti személyiséget is megkérdezett, mi a véleménye arról, helyes-e, ha Rywin megjelenik Hollywoodban, az Oscar-díj átvételén.

Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski egykori forgatókönyvírója, aki maga is jogász, és jelenleg parlamenti szenátor, úgy foglalt állást, hogy ketté kell választani a gyanú kérdését, illetve annak mérlegelését, hogy szükség van-e biztonsági intézkedésre. Amennyiben a törvényes előírások szerint szükség van rá (mármint az ország elhagyásának megtiltására), akkor alkalmazni kell, és ebben semmi szerepe nincs annak, hogy nyaralásról vagy a Nobel-díj átadásáról van-e szó. Piesiewicz véleménye szerint az összeg nagysága letartóztatást tenne indokolttá. Különben mind ő, mind Krzysztof Zanussi elutasítják a közvélemény bevonását az ügybe. Jogi kérdéseket jogi úton kell tisztázni.

 

Wladyslaw Szpilman
Wladyslaw Szpilman
37 Kbyte

96 Kbyte

114 Kbyte

108 Kbyte

87 Kbyte

41 Kbyte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső