Nemes Gyula Vlastimil Brodský emlékére
 


136 Kbyte

Tavaly áprilisban elhunyt az újhullámos színészgárda vezető alakja, Vlastimil Brodský, ám ez a halálhjr ugyancsak elkerülte a magyar sajtót. Emlékére a cseh televízió szorgosan levetíti a mester klasszikus filmjeit.

Amikor az 1999-es karlovy vary-i fesztiválon bemutatták a róla készült dokumentum(játék)filmet, melynek címe lefordíthatatlan szójáték, a cseh színészet legnagyobb alakjaként kérték fel őt a színpadra. A filmből megtudhattuk, hogy Brodský a legendás Werich-Voskovec-vígjátékban, a Hej rupban (1934) szerepelt először, igaz, statisztaként, úgyhogy alig nagyobb a képen, mint egy pötty. Aztán jön a névtelen ötvenes évekbeli filmek hosszú sora, és a cseh újhullám nyitóéve, 1963. Innentől kezdve szinte nincs fim őnélküle és Hrušinský nélkül: ekkor jött a macska, meg a szigorúan ellenőrzött vonatok, meg a rükvercben közlekedő hajtány. A fehér asszony végén Brodský úszik a folyón át, dicsérve a nemlétező új híd szépségeit és a szocializmus vívmányait. Majd úszik tovább a Szeszélyes nyárban, míg keresztre nem feszítik A pap végében, az újhullámmal együtt, így kénytelen elkerékpározni a Jó földijeim végén. (Azért még biciklizik egyet a Kutyák és emberekben is, bár Jasný ekkor már áthajózott Amerikába.) "Szellemileg javul a helyzet", mondja a szemétdomb tetején, és rávicsorog egy kisdobosra, hogy aztán az akna mélyén önmagára leljen (Pacsirták cérnaszálon). Az újhullám végeztével jobb híján ő a Pan Tau felügyelője. Majd jönnek a külföldi filmek: a Hazudós Jakab (mármint az eredeti NDK kiadás) és Vészi János filmje, A csoda vége, ahol együtt ül a fürdőkádban a cseh újhullám nagyasszonyaival. A rendszerváltás után tíz évig nem szerepelt filmben. Négy éve mégiscsak visszakerékpározott a Jó földijeimből, hogy az Amerikából visszatért Jasnýnak eljátssza a folytatás főszerepét is (Az elveszett paradicsom visszatérése). Utolsó filmje a cseh Csoda vége, a Vénasszonyok nyara, a cseh újhullám még mindig élő nagyasszonyaival. Ekkorra már úgy gondolta, elegendő emléket hagyott maga után, és különféle filmbéli halálnemek végigjátszása után főbelőtte magát.

 


192 Kbyte

142 Kbyte

72 Kbyte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső