Készülő magyar filmekről


(2002.12.17.)

Film készül a magyar "Bonnie és Clyde" történetéről

A sajtóban a magyar "Bonnie és Clyde" néven emlegetett rablópáros története alapján készíti új játékfilmjét Deák Krisztina. A rendező szilveszter tájékán kezdi a forgatást, s reményei szerint a 2004-es Magyar Filmszemlén már bemutathatják a filmet.
A rendező hitelességre törekvő játékfilmet készít, amely azonban nem feltétlenül követi majd minden fordulatában az eseményeket.
A magyar Bonnie és Clyde - Novák Tünde és Fekete László - története 1995-ben azzal kezdődött, hogy egy nyíregyházi bankfiókból, ahol a férfi biztonsági őrként szolgált, a véletlenek és mulasztások sorozatos egybeesése kínálta lehetőséget kihasználva mintegy 27,5 millió forintot loptak el.

Ezután Miskolcra helyezték át székhelyüket, ahol álnéven béreltek lakásokat, garázsokat, s miközben fegyveres autórablásokat hajtottak végre, egy nagyszabású bűncselekményre készültek.

A rendező úgy érzi, olyan sztorira talált, amelyből kiindulva egyszerre kommersz és művészfilm-jellegű alkotást készíthet. Szavai szerint a film alapvetően egy egyszerű szerelmi történet, amely ugyanakkor pontosan tükrözi a magyar valóságot.
A forgatókönyv az idén jogerősen tizenegy év fegyházra ítélt Novák Tünde könyve alapján készült. A lány egy budapesti elmegyógyintézetben tavaly írta meg könyvét szerelmükről, éveken át tartó "izgalmas" bűntetteikről és az utánuk folyó hajszáról.
Társa, Fekete László - aki 2000-ben, néhány nappal elfogásuk előtt, menekülés közben fegyverével életveszélyesen megsebesítette az őket üldöző egyik rendőrt - őrizetbe vételük után két hónappal, előzetes letartóztatása idején öngyilkos lett a miskolci börtönben.
"Törekszem arra, hogy fikciót és ne dokumentumfilmet készítsek" - mondta a rendező, hozzátéve, szinte gyerekekről szóló filmjében sem hősöket, sem bűnözőket nem kíván kreálni.
Deák Krisztina szólt arról, hogy a filmet Miskolcon forgatják. A női főszereplőt még nem találták meg; nem profi színésznőt, hanem egy 17 év körüli, vidéki lányt keresnek.

(MTI)