Szerb hírek


(2002.04.08.)

Mikrokino FEST 2002 nemzetközi rövidfilmfesztivál

A Belgrádban megrendezett Mikrokino FEST 2002 nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíjasa Scott Coffey (USA) Elli Parker c ímű műve lett, míg a közönségdíjat a Novoszibirszki Kék Orrok (Oroszország) 14 performance a bunkerban c. filmje kapta. A DVD technológiával készült Elli Parker a színészmesterség skizofrén természetéről szól, amikor is a színész az egyik meghallgatásról a másikra lohol, és az egyik alakból a másikba bújik. A főszereplő Naomi Watts David Lynch Csillagok sugárútja című filmjében is játszott.

A 14 performance a bunkerban egy novoszibirszki bunkerban játszódik, ahol négy "kékorrú" csavargó szellemesen, különböző szituációkon keresztül mutatja be az orosz-novoszibirszki lét kilátástalanságát és abszurdját.
(Danas)


(2002.04.08.)

50 éves a Jugoszláv Filmmúzeum

A Jugoszláv Filmmúzeum (Muzej jugoslovenske kinoteke) fennállásának 50. évfordulója alkalmából 2002. március 2-án ünnepséget tartottak, melyen bemutattak egy, az intézmény történetéről készült CD ROM-ot, levetítettek egy róla szóló dokumentumfilmet Nincs mozi sötétség nélkül címmel, és Fekete-fehér világ címen kiállítás nyílt Milenko Mihajlić filmművészeket ábrázoló fotóiból. Az ünnepségre Bacsó Péter is hivatalos volt. ( Danas)