Lengyel hírek


(2002.12.18.)

Angyal Krakkóban

A XXI. koszalini "Fiatalok és a film" (Młodzi i Film) elnevezésű nemzetközi fesztiválon a zsűri különdíját nyerte el Artur Więcek Baron Anioł w Krakowie (Angyal Krakkóban) című filmje, amely Budapesten is megtekinthető az Európa Filmhét keretében.


(2002.12.18.)

18. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált

2002. október 2.-13. között rendezték meg a 18. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek keretében először rendeztek versenyt is, "Új filmek, új rendezők" címmel. A nagydíjat a Wojciech Marczewski vezette zsűri a gdyniai fesztiválon is nagy sikert aratott Edi című alkotásnak, Piotr Trzaskalski filmjének ítélte. Különdíjat kapott többek között az amerikai Csaholás című film, amely Agnieszka Holland lányának, Kasia Adamiknak az első filmje.


(2002.12.18.)

Lengyelország már benne van a Media Plus-ban

Az Európai Unió tagjelölt országai közül Lengyelország idén júniusban elsőként csatlakozott az európai audiovizuális gyártást, illetve az európai országokban készült filmek nemzetközi forgalmazását támogató Media Plus programhoz. A 18. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezték az Európai Média Napját, itt mutatták be a programot, továbbá ünnepélyesen megnyitották a Media Desk Polska információs irodát. Az iroda célja tanácsadás, illetve a Brüsszellel való kapcsolattartás megkönnyítése. Az iroda vezetője Agata Pietkiewicz lett. A Media Plus működési szabályzatának megfelelően a beterjesztett projektnek maximum 50%-nyi költségét fedezi.


(2002.12.18.)

Nyílt levél szerzői jogi törvény módosításáról

A média képviselői nyílt levelet fogalmaztak meg a szerzői jogi törvény módosítása ügyében. A levelet aláírók véleménye szerint a lengyel parlament és a kormány munkáját káosz és kapkodás jellemzi a lengyel audiovizuális normáknak az európai uniós normákhoz való hozzáigazításában. Rámutattak arra is, hogy az államfő által nemrég aláírt úgynevezett "kis módosító dokumentum" rendkívül hátrányos a kábeltévés társaságokra nézve. A "kis módosítás" ugyanis kimondja, hogy 2003. január 1-től a hálózatok képviselőinek az alkotókat képviselő cégekkel minden egyes műsorral kapcsolatban külön szerződést kell aláírniuk.


(2002.12.18.)

David Lynch stúdiót alapít Lodzban

David Lynch, a neves filmrendező november 20-án néhány órára Lengyelországba látogatott. Stúdiót kíván alapítani Lodzban és részt szeretne vállalni annak a projektnek a megvalósításában, amelynek keretében Peter Weir és Ronald Joffe műhelyfoglalkozásokat tartana Közép-Kelet-Európa filmfőiskolás diákjainak. David Lynch Leszek Millerrel tárgyalt a terveiről. Lynch két éve a Camerimage vendégeként ismerkedett meg Lodzzal, ahol akkor több mint 600 fényképet készített.


(2002.12.18.)

Stanisław Lem Solarisát Steven Soderbergh vitte filmre

Steven Soderbergh megfilmesítette Stanisław Lem Solaris című regényét és egyben bejelentette, hogy pályáján hosszabb szünetet kíván tartani. George Clooney, a film főszereplője felhívást intézett a leendő nézőkhöz, hogy a filmet néhány pohár ital felhajtása után tekintsék meg. A mű lengyelországi bemutatója 2003 februárjában várható. Maga Lem a filmről úgy nyilatkozott, hogy mivel a jogokat eladta, nem akarta és nem is állt módjában befolyásolni a film végső formáját. A rendező úgy fogalmazott, hogy filmjét valahova Kubrick Űrodüsszeiája és Az utolsó tangó Párizsban közé helyezné, amit Lem meglepetten vett tudomásul.


(2002.12.18.)

A mágnesember nyert Krakkóban

November 16.-22. között rendezték meg Krakkóban az Etiuda Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A fesztivál nagydíját Marcin Wrona Człowiek magnes (A mágnesember) című filmje nyerte.

Marcin Wrona jelenleg Andrzej Wajda varsói mesteriskolájának hallgatója. Korábban filmelméletet tanult a krakkói Jagelló Egyetemen, majd filmrendezést a katowicei filmfőiskolán. Itt született meg a kitüntetett film ötlete is. Az alkotás korábban már Olaszországban, Franciaországban és az USA-ban is elnyert különböző díjakat. A 20 perces film egy családi történetből kiindulva a természetgyógyászok ellentmondásos világát mutatja be.

A fesztiválon bemutatkozott a magyar kísérleti filmművészet két központja, a Duna Műhely és az INFORG Studió is. A versenyben Magyarországot Groó Diána Vityebszk felett című filmje képviselte.


(2002.12.18.)

Jan Englert a varsói Nemzeti Színház új igazgatója

Jan Englert (1943), Andrzej Wajda és Kazimierz Kutz kedvenc filmszínésze, több mint 100 film szereplője lett a varsói Nemzeti Színház új igazgatója. Englert filmszerepei mellett hosszú éveket töltött három fontos varsói színházban, így többek között a Nemzeti Színházban is. Háromszor volt a varsói Film- és Színházművészeti Főiskola rektora. A művésztársadalom nagy része megelégedéssel fogadta a kinevezését. Ellenzői elsősorban némiképp konzervatív ízlését vetik a szemére.


(2002.12.18.)

OFAFA Animációs Filmfesztivál Krakkóban

Rekordnevezést (83 alkotást) mondhat magáénak a december 12-14. között Krakkóban megrendezésre kerülő OFAFA Animációs Filmfesztivál, amelyre diák-, illetve amatőr alkotók is nevezhettek. A zsűri elnöke Zdisław Kudla lesz. Társrendezvényként megünneplik a neves bielsko-bialai rajzfilmstúdió fennállásának 55. évfordulóját. Minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot az ország határain túl talán legismertebb lengyel animációs művész, Jan Lenica filmjeinek retrospektív vetítése.