Díjak


(2002.11.19.)

Miskolci ismeretterjesztő filmszemle - díjak

Az Ismeretterjesztő Filmek III. Miskolci Szemléjén november közepén egy héten át 21 óra terjedelemben 41 rövidfilmet mutattak be. Szakály Sándor, a Duna Televízió alelnöke s a szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy sok színvonalas filmmel neveztek a stúdiók, alkotók és ezen filmek túlnyomó többsége alkalmas arra, hogy a televíziók az egész országgal megismertessék.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fődíját A szivárványtáncos című filmjéért Keserű Judit rendező, Miskolc megyei jogú város díját Az elátkozott malomért Moldoványi Judit rendező, a Hevesy Iván Filmalapítvány díját három filmért Vékás Sándor operatőr, a Duna Televízió díját az Assisi titokzatos szentje című filmért Kormos Ildikó rendező, a Mokép díját pedig a Tanyavilág Budapesten című filmért Szádvári Lídia rendező kapta. A zsűri oklevéllel tüntette ki a szemlén bemutatott filmjeiért Szepesi Gábor operatőrt, Sáfrány József és Bancsik György rendezőt.

A társadalmi zsűri a Lézerpont Stúdió különdíját Tóth Zsolt Marcel rendező-operatőrnek ítélte Az inari vándoraiért, a Westel Mobil Rt. különdíját Méry Zsuzsa rendező kapta A Váci úton című munkájáért, a FUX Rt. különdíját pedig Sáfrány József rendező-operatőr vehette át Az összerántott hegyért.

(MTI)


(2002.11.19.)

II. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle díjazottjai

A Magyar Televízió Rt. regionális, kisebbségi és határon túli főszerkesztősége, valamint a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány második alkalommal szervezett filmszemlét a Magyarországon születő és nemzetiségi témákat feldolgozó filmes alkotások megismertetésére és népszerűsítésére.

A november közepén megrendezett filmszemle filmjeit szakmai zsűri válogatta össze. A budapesti Szlovák Intézetben végül 28 film versenyzett, melyből 8 külföldi alkotás volt.

Az első díjat Antala Zsuzsanna, Hétköznapok Bács-Kiskunban című dokumentumfilmje kapta; az alkotás a kiskőrösi és miskei szlovák hagyományok megőrzését mutatja be. A második díjat megosztva adta ki a zsűri. Díjazta Gábor Péter és Joka Daróczi János Vérnász című alkotását, mely Federico Garcia Lorca azonos című darabját dolgozza fel ősi cigány nyelven, valamint a Mindenkinek a mindenkije lettem című dokumentumfilmet, Balázs Attila és Gugán Iván alkotását, amely Dragovácz Pál portréját mutatja be.

(MTI)


(2002.11.19.)

Hazám-díj Kovács Andrásnak

A XXI. Század Társaság által alapított, második alkalommal odaítélt Hazám-díjakat az első Magyar Köztársaság kikiáltásának 84. évfordulóján, november 16-án adták át, a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei díjazottak: Horváth Teri színművész, Kertész Ákos író, Kovács András filmrendező, Kurtág György zeneszerző, Marx György fizikus, Sütő András író, Szabó Zoltán szívsebész-professzor és Zsámbéki Gábor színházi rendező nyerte el.

(MTI)