Cseh hírek


(2002.02.12.)

Bohumil Hrabal halálának ötödik évfordulójára

Bohumil Hrabal halálának ötödik évfordulójára a műveiből készült cseh filmeket vetítik a budapesti Cseh Centrumban (Bp, VI. ker. Szegfű u.4.) A filmekre a belépés ingyenes.

Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostře sledované vlaky)
2002. február 7., csütörtök 18.30

Rendezte Jiří Menzel, 1966 (78 perc) Bohumil Hrabal azonos című novellája alapján.
Szereplők: Václav Neckář, Jitka Bendová, Vladimír Valenta, Josef Somr, Vlastimil Brodský, Jiří Menzel és mások.
Háborús tragikomédia: egy kis vasútállomás élete a katonai transzportok idején. Hubička forgalmista nem megfelelően használja a szolgálati pecséteket, a polgármester galambokat tenyészt, és bosszantja, hogy a kincstári kanapéja egyre nyúzottabb. Miloš, a vasúti gyakornok öngyilkossággal kívánja megoldani szexuális problémáit egy hotelben. A 27 éves Jiří Menzel egy csapásra híressé vált ezzel a filmmel (1968-ban elnyerte érte az Amerikai Filmakadémia Oscar-díját).

Hóvirágünnep (Slavnosti sněženek)
2002. februrár 14, csütörtök 18.30

Rendezte Jiří Menzel, 1983 (83 perc)
Szereplők: Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Josef Somr, Petr čepek, Libuše šafránková, Marie Spurná, Blanka Lormanová és mások.
A Prágát és Poděbradyt összekötő főút mentén fekvő Kerskónak (legalábbis a forgatás idején még így volt) megvan a helybéliekből álló lakossága, de a hétvégékre rendszeresen ideutaznak a telektulajdonosok is. A sajátos közösség fontos személyekből áll, az ő nagy tetteikről és kicsinyes, mindennapi erőlködéseikről szól a film. Főként persze a váratlanul elejtett vaddisznóról és a nagy vadászlakomáról a Hájenka étteremben. Nem szükséges bizonygatni, ezt a filmet mindenki szívesen és örömmel nézi meg újra.

Sörgyári capriccio (Postřižiny)
2002. február 21., csütörtök 18.30

Rendezte: Jiří Menzel, 1983 (93 perc)
Szereplők: Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušinský, Oldřich Vlach, Miroslav Donutil és mások.

Sörfőzde egy cseh kisvárosban valamikor a 20-as években. A törekvő és szorongó Francin igazgató előre fél fivére, a nagyhangú világjáró, Pepin meglepetéseitől. Pepin akcióihoz örömmel csatlakozik Francin felesége, Maryška is. Maryška képes váratlanul megszervezni egy disznóölést, tökéletesen vendégül látni a városi tanács hozzáférhetetlen tagjait, felmászni a sörgyár magas kéményére és levágatni hosszú haját egy divatosan rövid frizura kedvéért. A bájjal és humorral teli történetben csábítóan habzik a sör, ami Magda Vášáryová ellenálhatatlanul tud meginni. Évekkel a keletkezése után új sörmárkák komponálásához adott ösztönzést a film (pivovar Nymburk).
Jiří Menzel filmjeit cseh nyelven, angol felirattal vetítik.

Angyali szemek (Andělské oči)
2002. február 28., csütörtök 18.30

Rendezte Dušan Klein, 1994 (90 perc) Bohumil Hrabal Bambini di Praga 1947 című novellája alapján
Szereplők: Josef Abrhám, Viktor Preiss, Miloš Kopecký, Zlata Adamovská, Jiří Lábus, Markéta Hrubešová, Naďa Konvalinková, Marian Labuda és mások.

A történet 1947-ben játszódik, amikor a kiskereskedők feje fölött egyre fenyegetőbb a veszély, hogy vállalkozásukat felszámolják. E kor atmoszféráját használja ki egy álbiztosítókból álló banda, és a beijedt mészárosoknak, borbélyoknak, patikusoknak és szabóknak kínálgatni kezdi állítólagos védelmét. "Támaszát az öregségben" az elkerülhetetlen társadalmi katasztrófával szemben. S miközben a banda tagjai kellő felsőbbrendűséggel mulatnak ügyfeleik bizakodó vakságán, a végén őket is ugyanilyen "angyali ártatlansággal" csapja be valaki, aki náluk is okosabb és találékonyabb.
Dušan Klein filmjét cseh nyelven vetítik.

(Gál Róbert)


(2002.02.12.)

Petr Jarchovsky forgatókönyveiből

Petr Jarchovsky forgatókönyvíró egyébként sem tétlenkedik. Forgatásra készen áll a Zelary (Zselari) című film forgatókönyvével, melyet Ondrej Trojan fog rendezni (ő a Zengjük a dalt rendezője, valamint Hrebejk Kuckók és Élet minden áron című filmjeinek producere). Ha minden a tervek szerint halad, májusban kezdik a forgatást, és a filmnek a cseh Anna Geislerova mellett magyar főszereplője is lesz (csak még nem tudni, ki). Elkészült ezen kívül a Hrebejknek rendezésre felajánlott Hrabal-forgatókönyvvel, a Szigorúan ellenőrzött vonatokkal, valamint Josef Skvorecky magyarul is megjelent regényének, a Gyáváknak (Zbabelci) a forgatókönyvével is, melyet Vladimír Micháleknek (Andel Exit, Vénasszonyok nyara, stb.) írt.


(2002.02.12.)

Jan Hrebejk újabb filmjére

Jan Hrebejk, akinek eddigi három filmjét (Süvölvényévek, Kuckók, Élet minden áron) és forgatókönyírói debütálását (Zengjük a dalt) a magyar közönség is láthatta a 2001-es Titanicon, augusztusra tervezi új filmjének forgatását. Két utolsó sikeres filmjének alapreceptjén most sem változtat. A forgatókönyv most is Petr Jarchovsky munkája, Petr Sabach cseh író A tengeri csikó vándorlásai című művére alapoz, és a főszerepekben viszontlátjuk az Élet minden áronból Boleslav Polívkát, Jaroslav Duseket, valamint Eva Holubovát ésVilma Cibulkovát.


(2002.02.12.)

Forgatásra készülődnek

Roman Vávra a második nagyjátékfilmjére
Roman Vávra második nagyjátékfilmjére készül. Richard Nemec producerrel, akivel együtt jegyezték a Zabhegyezőt (Co chytnes v zite), most Az ördög tudja, miért (Cert ví proc) címmel készülnek egy mesés történet forgatására. A főbb szerepeket Iva Janzurová (Zabhegyező, Örkény Macskajátékának a Bárkában is bemutatott prágai előadásának főszereplője), Boleslav Polívka (A bohóc és a királynő, Élet minden áron, Kuckók, stb.), Vlastimil Brodsky (az idei Cseh oroszlán díj egyik nagy esélyes filmjének, a Vénasszonyok nyarának (Babí léto) főszereplőjel) és Eva Holubová (Gombdili, Csapdák, Ene Bene) játssza.


(2002.02.12.)

A 2002-es Cseh Oroszlán első köre

A Magyar Filmszemle eredményhirdetésével szinte pontosan egy időben, február 5-én hozták nyilvánosságra a Cseh Oroszlán díjra jelölt filmek listáját. A rendszer a következőképpen működik.

A versenyben indul minden 2001-ben elkészült és a cseh mozikban bemutatott (!!!) cseh film - 2001-ben tizenhét volt a számuk. A filmek VHS kópiáit elküldik a Cseh Film- és Televíziós Akadémia közel száz tagjának (ez a cseh szakma krémje: rendezők, producerek, operatőrök, forgatókönyvírók, dramaturgok, jelmez- és díszlettervezők, zeneszerzők, vágók, színészek), akik egy-egy vokssal rendelkezve szavaznak a legjobb filmre, rendezésre, operatőrre, forgatókönyvre, vágásra, hangra, zenére, jelmezre, díszletre, a legjobb színésznőre, színészre, epizódistákra és a legjobb filmplakátra. Ennek az első körben lebonyolított szavazásnak az eredményét hozták nyilvánosságra most február 5-én. Minden kategóriában kihirdették, hogy melyik három alkotás kapta a legtöbb szavazatot. Ez után következik a második forduló, amelyben az Akadémia valamennyi tagja újra rangsorolja az első három jelöltet, s ebből alakul ki a végleges sorrend, amit idén március 2-án hirdetnek ki a prágai Lucerna patinás báltermében, Oscar-hangulatot idéző körülmények között.

A jelenlegi állás szerint (tehát az első szavazási kör után) Vladimír Michálek: Vénasszonyok nyara (Babí léto), Jan Svankmajer: Ottóka (Otesánek) és Jan Sverák: Sötétkék égbolt (Tmavomodry svet) című filmjei versengenek legjobb film, rendezés és forgatókönyv díjáért. A többi kategóriában még versenyben maradt filmek: Filip Renc: Rebellisek (Rebelové), Petr Václav: Párhuzamos világok (Paralelní svety) és Marcel Bystron: Cabriolet.

Az Akadémia javaslatára a legjobb külföldi film kategóriában Jan Sverák második világháborús pilótákról szóló filmje, a Sötétkék égbolt (Tmavomodry svet) képviseli a cseh színeket az idei Oscaron.