Sulyok Máté SPI: új forgalmazó a hazai mozis piacon

 


97 Kbyte

Új forgalmazó lép a hazai piacra: a tizenkét éve működő, new york-i központú, Latin-Amerikában, Ázsiában és Európa néhány országában is jelen lévő Software Projects Incorporated SPI International. (magyar: http://www.spi.hu/

A cég eredetileg külföldi gyártású filmek angol nyelvű szinkronjának elkészítésére specializálódott. Később forgalmazóként is bemutatkozott - a mozi-, a video-, a DVD- és a televízió-piacon egyaránt. Könyvtára mintegy 30.000 órányi programot tartalmaz. 2000-ben az SPI a gyártók sorába is belépett, elsősorban gyermekeknek készítenek animációs filmeket.

Az SPI három éve jelen van a közép-európai régióban; a lengyel, cseh és szlovák irodák 6-11%-os piaci részesedést hasítottak ki maguknak. "Bár kétségtelen, hogy a hazai filmes piac telítettnek mondható, mégis úgy gondoljuk, létezik egy nem teljesen kielégített igény az »intelligens« filmekre, olyan igényes független mozikra, amelyeket nem neveznék rétegfilmeknek, hisz a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak"- mondja Szarvasi Zoltán, a cég hazai képviseletének ügyvezető igazgatója.

Az SPI International Magyarország Kft. első honi bemutatója május 30-án Steven Soderbergh Traffic című alkotása, amely négy Oscart (a legjobb rendező - Steven Soderbergh, a legjobb vágó - Stephen Mirrione, a legjobb forgatókönyvíró - Stephen Gaghan, a legjobb epizódszínész - Benicio Del Toro), két Golden Globe-ot (a legjobb epizódszínész - Benicio Del Toro, a legjobb forgatókönyvíró - Stephen Gaghan) és egy Berlini Ezüst Medvét (a legjobb színész - Benicio Del Toro) mondhat magáénak.

A vállalat havi két filmet kíván bemutatni itthon. Nyárra tervezik a szintén Oscar-díjas Iris című romantikus szerelmi történetnek, Milla Jovovich-csal a Resident Evil-nek, egy Lara Crofthoz hasonló videojátékon alapuló akciófilmnek, és Robert Altman új filmjének, a fanyar humorú Gosford Parknak a premierjét. A későbbiekben várható a Primary Colors, amelyben John Travolta alakítja majd az amerikai elnököt, Al Pacino és Robin Williams párbaja az Insomnia című pszichothrillerben, Harrison Ford a Kurszk tengeralattjáró tragédiáját feldolgozó K-19-ben, Nicolas Cage az Adaptation-ben, valamint egy Graham Greene adaptáció is, a Csendes amerikai.

Az SPI független filmes alkotások forgalmazására specializálódott. Hosszú távú partnerei többek között az Intermédia, a Canal + és a Capitol Films. Az amerikai központ által a gyártókkal kötött hosszú távú szerződések megengedik, hogy minden helyi iroda maga döntse el, hogy az adott ország várható piaci igényeinek megfelelően mely filmeket kívánja forgalmazni a rendelkezésre álló könyvtárból, amely nem csupán amerikai, hanem angol és francia filmeket is tartalmaz. Ennek megfelelően az is elképzelhető, hogy az SPI magyar filmeket is forgalmazzon a jövőben - olvasható a cég ismertetőjében.

A tervek szerint a vállalat magyar irodája egy évi piacszerzési periódus után érheti el a pozitív cash flow-t. Ehhez ősszel a video- és DVD forgalmazási üzletágat is elindítják. Az SPI birtokolja az általa forgalmazott filmek televíziós jogait is, így a magyar tévénézőkhöz is eljutnak majd az SPI forgalmazta mozisprodukciók.

(Sulyok Máté)


60 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső