Gál Róbert Átadták a Cseh Oroszlán díjakat

 

A Lucerna
A Lucerna
56 KByte

Március másodikán zajlott a cseh filméletnek a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál után legfontosabb eseménye, a 2001-ben készült cseh filmek legjobbjainak értékelése. Tizenhét film indult versenybe a 13 díjért. A prágai Lucerna nagytermében került sor a díjátadásra, mely a legjobb film kategóriában hatalmas meglepetést okozott. A bejelentést, hogy a legjobb filmnek járó Cseh Oroszlánt Jan Svankmajer filmje, az Ottóka (Otesánek) nyerte, síri csend fogadta. Mindenki Jan Sverák filmjét, a Sötétkék égboltot (Tmavomodry svet/Dark Blue World) tartotta esélyesebbnek, valamennyi cseh film közül erre váltott jegyet 2001-ben a legtöbb néző (a bemutató, 2001.május 17. óta több mint 1 millió100 ezren!), s ezt jelölték a csehek Oscar-ra is. S ha nem ezt, Vladimír Michálek lírai hangvételű filmjét, a Vénasszonyok nyarát (Babí léto) tartották esélyesnek a teremben ülők. Az Ottóka alkotói (Jan és Eva Svankmajer) a fődíjon kívül még a legjobb képzőművészeti megoldásért járó díjat vihették haza. Jan Sverák a legjobb rendezésért kapott Oroszlánt, a csapatához tartozó alkotók pedig a legjobb operatőrnek (Vladimír Smutny), zeneszerzőnek (Ondrej Sukup) és vágónak (Alois Fisárek) járó Oroszlánt vihették haza. A közönségdíjat is ők kapták. A Vénasszonyok nyarában a forgatókönyvön (Jiry Hubac) kívül a női és férfi főszereplőt Stela Zázvorkovát és Vlastimil Brodskýt valamint a férfi epizódszereplőt Stanislav Zindulkát jutalmazták az akadémia tagjai az oroszlánt mintázó kristályszobrocskával. Rajtuk kívül már csak két film, a Rebellisek (Rebelové) és a Vadméhek (Divoké vcely) kapott kettő illetve egy díjat.

A 91 éves rendező, Otakar Vávra kapott idén életműdíjat. Vávra még a 30-as években kezdte pályafutását, és a 70-es évekig szinte minden évben jegyzett egy-egy filmet. Az ő nevéhez fűződik a prágai filmfőiskola, a FAMU megalapítása, és a 60-as évek neves filmesei is az ő tanítványai voltak. A rendezőnek még ma is vannak filmes tervei. Prágáról készül dokumentumfilmet, forgatni, arról. hogy milyennek látja napjainkban ezt a várost. (érdekes párhuzam lehet, hogy első filmje, amelyet 1933-ban forgatott, szintén egy Prágáról szóló kísérleti dokumentumfilm, Prágában élünk (Zijeme v Praze) címmel.)

Svankmajer: Ottóka című filmjét megtekinthetik az Örökmozgóban 2002. márc. 24 - én 16.30 - kor.

A korábbi oroszlánokról ad tájékoztatást cseh nyelven a http://www.vac.cz/vac/ceskylev/en/html/cl2000.html

 

 

 

And the other films nominated in this category, Autumn Spring and Dark-Blue World, also took prizes. Autumn Spring won the Crystal Statuette for best Actress, which went to Stela Zázvorková (79), and for the best actor, Vlastimil Brodský (81). The award was presented to him by the Olympic medallist from Salt Lake City Aleš Valenta. It also won an award for best supporting actor, which went to Stanislav Zindulek, and last but not least for the best script. All in all Autumn Spring took a surprising 4 awards. The film with the most awards was Dark-Blue World, which won five, including the most successful film with viewers.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső