Urbán Mária Az utolsó magyar mozicsillag az Urániában

Isten éltesse, Muráti Lili!

Muráti Lili
Muráti Lili
94 Kbyte

Társasági színjáték mozgóképes és hangzó betétekkel

Szereplők:
Fess fiatalember, magas
Filmrendező (riportfilm)
Rádiórendező
Markos-vállas öltönyös 1.
Markos-vállas öltönyös 2.
Ragtime zenekar
Énekesnő
A filmcsillag: Muráti Lili (kalapban)

Idő: 2002. szeptember 28. este 7 óra
Helyszín: az Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme

/A színpadot a mozi jellegzetes keleti ornamentikája uralja. A szamárhát ívek arany-vörös színekben ragyognak, s tovább tükröződnek a hatalmas tükrökben. A színpad jobb oldalán is három, bal oldalán is három hatalmas koszorú. Fehér kardvirágok őrzik a körbekötött vörös, sárga, fehér gerberákat. A temetői koszorúkötés riasztó termékei. Talán a szigor oldására egy-egy gömbformájú csokor áll a hármas alakzatok előtt. Jobbközépre virágmintás huzatú ál stílbútor csoportot állítottak: kanapét, két oldalán két székkel. Mögötte az emelvényen kottatartók és székek a zenészeknek./

A jelenetek sora

1. jelenet
Fess fiatalember dossziéval színre lép, hadarva felolvassa, kicsoda Muráti Lili.
Bekonferálja a rövidfilmet.

1. mozgókép:
Leeresztik a vetítővásznat, s riportfilm következik Muráti Lili madridi otthonából. /A felirat előre elnézést kér a minőségért: gyönge kis kamerával vették fel./ Muráti szemrebbenés nélkül elmond magáról intim dolgokat is, öregségéről, hétköznapjairól beszél. Később kalapok közt válogat: megkérik, váljon meg öttől, hogy majd a gálaest tomboláján kisorsolhassák. Nem szívesen, de belemegy. (Pedig ezek nem is a nagy mozikorszak kalapjai, hanem a madridi úriasszony utcai viseletének kellékei.) Megérkezik a ferihegyi repülőtérre, kocsiba száll, majd - átkötéssel - elegáns, fekete autóból száll ki az Uránia mozi előtt.

2. jelenet
Felgyúl a villany, s két jókötésű öltönyös karján bevonul a színre Muráti Lili. A közönség felállva tapsol. Murátit leültetik a kanapéra. Mellé lép a mozi igazgatója, felköszönti, s kezet csókolva átnyújt egy csokor - ezúttal valóban szép - virágot.

3. Jelenet
Fiatalember bekonferálja a zenekart és az énekesnőt, akik a művésznő tiszteletére 30-as évekbeli slágereket adnak elő. Milyen szép fiatal! - kiált fel Muráti az énekesnőt látva. Zene, ének. Muráti hallgatja.

4. jelenet
Fiatalember bekonferálja a rádiórendezőt, aki néhány éve szerepre kérte fel a művésznőt. Rendező kezet csókol, Muráti mellé ül, s elmeséli, mióta ismeri (15 éve). Sorra veszi, hányszor járt nála Madridban, elmeséli, milyen szerepekben dolgozott vele.

1. hangzó betét
Hosszú részlet az egyik rendezésből. Muráti s a rendező hallgatják. Muráti kicsit fészkelődik. Játszani próbál: rendezgeti a ruháját, váltogatja a dívás karmozdulatokat.

2. hangzó betét
Újabb hangjáték: jelenet a Warrenné mesterségéből.
Utána a rádiórendező elköszön, Muráti marad.
A zenekar megint játszik.
Muráti egyre kevésbé érti, hogy mit kéne csinálnia.

5. jelenet
Fiatalember bekonferálja, hogy most Muráti utolsó magyar filmje, az Ez történt Budapesten következik. Hamzsabé-ről sikeresen korrigál Hamza D. Ákosra. Átéléssel olvassa fel Molnár Gál Péter szavait a színésznőről, majd felszólítja emdzsípít, hogy ha már oly félénk, és nem jött fel a színpadra, legalább álljon fel. Molnár Gál Péter nem áll fel. Fiatalember tovább olvas. Távozik.
Kezdik leereszteni a vetítővásznat, s Muráti még mindig ott ül. A közönség megdermed. Szerencsére időben érkeznek az erős emberek, s kimentik a színésznőt. Felnyalábolják és a helyére kísérik. Közben Muráti a karjukban csüggve kecses pukedlit vág ki. Visszanéz a lépcsőkre: "Ezen kellett volna nekem lejönnöm?" Belegyömöszölik székébe az első sorban.

2. mozgókép:
Levetítik Hamza D. Ákos Ez történt Budapesten című, 1944-es filmjét.
A közönség lelkes tapssal ünnepli a végén.

6. jelenet
A két erős férfi felébreszti az időközben elszunnyadt művésznőt, és sikeresen felvonszolja a színpadra. Ismét beleültetik a kanapéba. Muráti nem nagyon tudja, mit akarnak tőle, de elkezdődik a sorsolás. Fess fiatalember kisorsolja a boldog nyerteseket. A ceremónia szerint először Muráti próbálja fel a kalapot, megmutatja, hogyan kell viselni, majd átadja a nyertesnek. Egy fiatalember nyeri az elsőt: kezet csókol, átveszi. A következő három hölgyeknek jut, mind megköszöni. Az utolsó ismét egy fiatalemberé, ő is kezet csókol. Nagy taps. Az öltönyösök kivezetik a művésznőt. Fiatalember bejelenti, hogy mindenkit szeretettel várnak a fogadásra.

A közönség egy része sápadtan távozik.

Vége

A fenti színdarabot nem Vaszary János (Muráti első férje, a 30-as évek sikeres szerzője) írta.
Nem Hamza D. Ákos rendezte.
A színt nem B. Kokas Klára rendezte be.
A főszerepet nem Muráti Lili játszotta.

Szerep, szöveg, helyzetek és partnerek nélkül, nem tökéletes hallással, 90 évesen ez nem is sikerülhetett volna neki. Bár amit lehetett, megtett. Igyekezett kitölteni a holt időket, játékot lopni a szóáradatba, közbeszólni, sajátos, fanyar stílusában kommentálni az estet. Néhány gesztusával felvillantotta azt a stílust, hangnemet, világot, aminek felidézésére összegyűltünk.

Az est egyetlen szereplője tudta tökéletesen a dolgát: a közönség. Beintő ember nélkül is pontosan tudta például, hogy felállva, ovációval kell fogadnia Muráti Lilit, s hogy végig tapsolnia kell. Lelkesen végigtapsolta az estét. Hogy mentsen. Hogy szépítsen. Hogy legalább a taps Muráti Lilinek szóljon, hogy az ünneplésből erre emlékezzen.

Azért ha legközelebb 90 éves mozisztárt kell kísérni, s ismét erős emberekre osztanák a kísérők szerepét, fellépés előtt vehetnének pár órát némileg kecsesebb emeléstanból a balettintézetben. Bár ki tudja, mi lesz az illem, mire mondjuk Fullajtár Andrea betölti a 90-et.

Hamza D. Ákos: Ez történt Budapesten, 1944
Hamza D. Ákos:
Ez történt Budapesten,
1944
91 Kbyte
Ez történt Budapesten
Ez történt Budapesten
52 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső