Pölöskey István Miért hiányoznak a magyar filmek a hazai DVD piacról?

 


32 Kbyte

A magyar film a rendszerváltozás után című tudományos szimpozium után Lányi András a következőképp összegezte a konferencia tapasztalatait: "Az elmúlt évtizedben drámai változások történtek, amelyek alapvetően befolyásolták a magyar film helyzetét. Csak néhány ezek közül: a körülmények vészesen romlottak, elvesztek a vidéki mozihálózatok - a budapesti helyzet nem ennyire rossz, de azért itt sem rózsás a helyzet. A filmgyár megszűnése szintén súlyos csapás volt, emellett az értelmiségi közgondolkodásban némileg háttérbe szorult a magyar filmről való beszéd. A filmtámogatásra fordított összegek az idővel folyamatosan összezsugorodtak."

A magyar filmek többsége három kópiával indul a multiplexek amerikai dömpingjével szemben. Van arra is példa, hogy egy játékfilmből összesen egy angol feliratos kópia létezik, az is a külföldi fesztiválokon köröz. A legtöbb magyar filmnek be kell érnie az egyre szűkülő art mozi hálózattal és egy-egy éjszakai vetítéssel valamelyik közszolgálati csatornán. Jelentős esélyt adna ezeknek az alkotásoknak, ha csak ezer példányban megjelenhetnének DVD-n. Ezzel biztosítani lehetne a magyar film folyamatos jelenlétét a hazai és a külföldi filmpiacon.

Játsszunk el a gondolattal, hogy tíz év múlva, 2012-ben mely magyar filmek lesznek hozzáférhetőek a nagyközönség számára: Csinibaba, Hippolyt, Meseautó, Csocsó. A DVD hazai megjelenése és elterjedése óta ezek a játékfilmek kerültek rá az ezüst korongokra. Közel négy év alatt nem valami nagy teljesítmény. Ha csak a hasonló piaci adottságokkal rendelkező cseheket nézzük: Jan Sverák és Jan Hrebejk szinte valamennyi filmje megjelent DVD-n. Az európai művészfilmeket forgalmazó angol Criterion kiadó külön sorozatban adja ki folyamatosan a cseh újhullám filmjeit. Az Odeon jóvoltából nálunk is megjelent tavaly decemberben a Szigorúan ellenőrzött vonatok, de vajon meddig kell várnunk a Szegénylegények vagy a Szindbád angol feliratos DVD megjelenésére? A kiadók szkeptikus hozzáállásukkal - miszerint a hazai piacon csak pár száz korong találna gazdára - nem számolnak az Internet adta lehetőségekkel. Sok európai filmbarát rendelné meg boldogan Jancsó Miklós, Szabó István, Enyedi Ildikó vagy Mundruczó Kornél filmjeit, az elsőfilmes rendezők bemutatkozásáról nem is beszélve. Ezt bizonyítja, hogy a Winstar TV és Video kiadta az ARTE kezdeményezésére megvalósított "2000, ahogy én látom" sorozat keretében Enyedi Ildikó Tamás és Juliját. Ez a DVD egyedi beszerzéssel eljutott a hazai üzletekbe is.

Nézzük, milyen magyar filmtörténeti DVD kiadványok készülhetnének, akár egy jövőbeli mozgóképkultúra oktatási sorozat részeként:

Bódy Gábor - A kutya éji dala, 1983, 140 perc

Extrák: Bódy Gábor videói 40 perc, Bonta Zoltán - Beszélgetés Bódy Gáborral (1985) 35 perc

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom, 1987, 99 perc

Extrák: Ez mind én voltam egykoron - Füst Milántól (Közjáték), 1992, 18 perc

Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét, 1976, 110 perc

Extrák: Az Őze - egy színjátékos emlékére 45 perc, Pillanatfelvétel - Illés György Fábriról

Forgács Péter: Privát Magyarország I-IV. (Első sorozat), 175 perc

Extrák: külön zenei hangsáv

Fehér György: Szürkület,.1990, 95 perc

Extrák: Tarr Béla: A Fehér..., portréfilm, 45 perc

Huszárik Zoltán: Szindbád, 1971, 95 perc

Extrák: Groteszk (1963), Elégia (1965), Capriccio (1969), Tisztelet az öregasszonyoknak (1971), Amerigo Tot (1969), A piacere, 1976

Jancsó Miklós: Szegénylegények, 1966, 85 perc

Extrák: Mestersége rendező - Jancsó Miklós, (1990), 96 perc, Iványi Marcell: Szél (1996) 6 perc

Mundruczó Kornél: Szép napok, 2002,

Extrák: Afta (2001), 25 perc, kimaradt jelenetek.

Tarr Béla: Sátántangó, 1994, 430 perc

Extrák: Víg Mihály filmzenéi

A sorozatot mindenki kedve szerint folytathatja.

Amíg a magyar filmek DVD kiadása még várat magára, nézzük, milyen szerzői filmek jelentek meg a közelmúltban, ill. milyen kiadványokra számíthatunk a közeljövőben:

 

Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostre sledované vlaky), 1966, 89 perc

A cseh államvasutak ifjú alkalmazottja, a forgalmista Milos a második világháború idején egy tartományi vonatállomáson teljesít szolgálatot, és arról álmodik, hogy hős lesz, de csak egy tragikus véletlen következtében éri el célját: a levegőbe repít egy német lőszerszállítmányt...

Jírí Menzel 1966-os, Oscar-díjjal jutalmazott filmje Bohumil Hrabal írásából született. Az író és a rendező együttműködésének gyümölcse volt a Pacsirták cérnaszálon (1969), a Sörgyári capriccio (1980), a Hóvirágünnep (1983) is. Menzel legsikeresebb munkái ezek. Meghökkentő ötletek, furcsa jellemek sora, groteszk látásmód jellemzi mindegyiket. Milos történetében a férfivá érés fájdalommal teli, olykor tragikomikus folyamata és a háborús hőstett egyformán fontos. Ezzel a hősiesség fogalma teljesen új, mélyen emberi megvilágításba kerül.

Extrák: Jírí Menzel önéletrajz, Jírí Menzel filmográfia

90%

Táncos a sötétben (Dancer in the Dark), 2000, 135 perc

Lars von Trier napjaink egyik legeredetibb európai rendezője, akinek a most DVD-n is megjelent alkotását két előző filmjével, a Hullámtöréssel és az Idiótákkal szokás trilógiaként emlegetni. Mindhárom film a legalapvetőbb emberi érzelmekbe és szituációkba nyúl szokatlanul mélyre rendkívül egyszerű filmes eszközökkel, hiteles színészi alakításokkal, és jut el a megrázó, katartikus végkifejletig. A Táncos a sötétben filmes megoldásaival továbblép a másik két művön - a dokumentarista módon realista történetmesélést sok kamerával rögzített, precízen koreografált és vágott, sajátos musicalbetétek szakítják meg.

Extrák: mozielőzetes, werkfilm angol felirattal, amelyből kiderül, hogy Catherine Deneuve szerepe eredetileg egy 35 éves fekete nő lett volna; a Selma-dalok külön csokorba szedve, és egy alternatív kezdés, amelyben a nyitány zenéjére fehér vászonból indulva színes képek montázsát láthatjuk, míg az eredeti nyitányban négy percig teljesen fekete a vászon.

100%

Lost Highway - Útvesztőben, 1997, 130 perc

David Lynch az amerikai filmtörténet meghatározó, különc figurája, aki külön univerzumot alkotott a pályája csúcsának számító Kék bársonnyal, meghódította a nagyközönség kegyeit a Veszett a világgal és képes volt megújítani a tévésorozat műfaját a Twin Peaks-sorozattal. A Dűne című sci-fijének hazai DVD megjelenése után nem sokkal újabb gyöngyszem kerülhet a Lynch-rajongók polcára: igazi XXI. századi thriller, az Útvesztőben. Két történetet látunk ugyanazzal a nővel (Patricia Arquette), aki hol szőke, hol barna parókában csábít és hajszol a bűn felé. Az emberi sorsokat valami misztikus, mágikus erő kapcsolja össze. Lynch filmjében az erő és a szex egy tőről fakad, és ebben a helyzetfüggő, erőszakos, erotikus hatalom és szerepjátékban férfi és nő egyként kiveszi a részét. Ki-ki a maga módján.

Extrák: werkfilm (9 perc, magyar szinkronnal), interjú a sztárokkal, forgatási képsorok, David Lynch-filmek előzetesei, interaktív útvesztő (film közben elérhető extrák), filmográfiák, DVD-ROM extrák.

100%

Elizabeth, 1998, 119 perc (r.:Shekhar Kapur)

A film Erzsébet trónra kerülésének és uralkodása első szakaszának történetét meséli el, azt a folyamatot, melynek során az érzelmes csitri királynővé válik, a szerelmes leány ravasz politikussá, vasakaratú uralkodóvá, aki végül nem a körülötte hemzsegő, férfiként és politikusként egyaránt alkalmatlan kérők valamelyikét választja, hanem magát az angol trónt. A látványos, díszletekkel, jelmezekkel bőkezűen bánó történelmi tabló legnagyobb értéke a hiteles lélekrajz, annak a folyamatnak a megjelenítése, ahogyan a belső tartás megszilárdulása a külső apró rezzenéseiben is tettenérhető. Erzsébet (Cate Blanchett) finom rajzolatú, könnyen összerezzenő arca lépésről lépésre keményedik-merevedik azzá a maszkká, amely mára reánk maradt. A gyönyörűen fotografált, nagyszabású alkotást hét kategóriában (köztük a legjobb film) jelölték az Oscar-díjra, de végül csak a legjobb maszk kategóriában kapta meg a díjat.

Extrák: werkfilm, interjúk, a színfalak mögött (magyar felirattal), eredeti mozielőzetes, filmográfiák, interaktív angol nyelvlecke, DVD-ROM extrák.

100%

A nagy Lebowski (The Big Lebowski), 1997, 127 perc

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) igazi naplopó. Szófukar, szeretetre méltó különc, kevéssel is beéri: hagyják békén, legyen meg a mindennapi füves cigije és a vodkakoktélja, no meg egy kis bowlingparti a haverokkal. A Coen testvérek filmjében azonban Jeff pillanatok alatt bajba kerül. Összecserélik dúsgazdag névrokonával, emberrablási kalandba keveredik, oda a nyugalma, a perzsaszőnyege és kis híján még a farka is. A film ereje nem a történetben rejlik, hanem a szereplők találó és élethű jellemzésében. Csak úgy nyüzsögnek a kitűnő figurák, olyan színészek megformálásában, mint John Goodman, Julianne Moore, John Turturro (Hollywoodi lidércnyomás), vagy Steve Buscemi (Fargo).

Extrák: magyar szinkron és felirat, filmelőzetes.

90%

Macskajaj (Chat noir, chat blanc), 1997, 130 perc

Kusturica filmje tökéletesen illeszkedik A cigányok idejéhez, e tarka cigányeposzhoz, amely lenyűgözően ábrázolta a jugoszláviai romák életét. A Macskajajban a rendező egymásba fonódó, összetett képekkel festi le egy babonás cigány család életét, álmait, kötelékeit. Matko (Bajram Severdzan), a tönkrement feketepiaci kereskedő a roma keresztapától szerez pénzt merész tervéhez, a tehervonatrabláshoz. Az akció azonban balul üt ki, a férfi hamarosan egy hétpróbás gengszter markába kerül. A gengszter arra akarja kényszeríteni Matkót, hogy fia, Zare (Florijan Ajdini) vegye feleségül a bandita szép nevű (Ladybird), de aprócska lányát. Zare azonban egy másik lányba szerelmes. Thierry Arbogast operatőr (Ötödik elem) jóvoltából különös képi világú jeleneteket láthatunk, ahol többek között egy sorompó végére akadt, esernyővel kalimpáló hivatalnok, és egy kiszuperált trabantból nagyokat harapó disznó is megjelenik.

Extrák: a film előzetese

80%

Indián vér (Indian Runner), 1991, 122 perc

Sean Penn első rendezésében egy család tragédiájának lehetünk tanúi. 1968-at írunk. Frank (Viggo Mortensen - A gyűrűk ura), miután megjárta Vietnamot és letöltötte börtönbüntetését, visszatér szülővárosába, egy nebraskai porfészekbe. Erőszakos természete örökösen baja sodorja, sosem sikerül beilleszkednie. Frank bátyja, Joe (David Morse - Túszharc) szöges ellentéte testvérének. A kisváros seriffjeként ő rend védelmezője. Joe a szülei halála után legalább testvére életét szeretné rendbe tenni, de hiába próbál meg mindent, az "indián vér" nyughatatlansága miatt Frank egyre zűrösebb helyzetbe keveredik, végül a két testvér tragikus kimenetelű összeütközésbe kerül egymással. A DVD-n sajnos nincsenek extrák, pedig még Bruce Springsteen is készített egy videoklipet a film jeleneteiből. Ennek első hivatalos változatát a Bruce Springsteen - The Complete Video Anthology 1978-2000 című DVD-n nézhetjük meg.

Extrák: -

80%

 

(Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés.)/


13 Kbyte

71 Kbyte

58 Kbyte

53 Kbyte

89 Kbyte

45 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső