Pölöskey István Műfajparódiák és kultfilmek

Februári DVD-ajánló


35 Kbyte

Bugsy Malone, 1976, 90 perc

A Szicíliából származó amerikai maffiafőnök irányítja a hazájából bevándoroltak sorsát, mindenekelőtt családja jólétét és hatalmát szolgálva, a kábítószer-csempészeten kívül minden létező piszkos üzlet révén. Ugye, ismerős a történet? Igen, ez a Keresztapa sztorija. Ennek paródiáját készítette el Alan Parker. A Madárka és az Angyalszív rendezője a nagy gengszterfilmek legjobb hagyományait foglalja össze frenetikus zenés vígjátékában, amelyben az összes szerepet gyerekszínészek alakítják, a géppuskákból pedig tejszínhab-lövegek fröcskölnek az áldozatok arcába. Ebben a filmben debütált gyerekszínészként Jodie Foster, akit hamarosan Martin Scorsese is szerződtetett a Taxisofőr fiatalkorú prostituáltjának szerepére.
Extrák: a film eredeti előzetese, a szereplők és a stáb bemutatása, 5.1-es eredeti hang és magyar szinkron.
90%

Haláli fegyver/National Lampoon's Loaded Weapon/ 1993, 82 perc

Jack Colt (Emilio Estevez) szimpatikus Los Angeles-i zsaru, akárcsak Wes Lugen (Samuel L.Jackson). Társak, csakúgy, mint Mel Gibson és Danny Glover a Halálos fegyverben. A különbség azonban mégis óriási! A mi két zsarunk ugyanis egészen más módszerrel nyomoz. Ha kell, átsétálnak A bárányok hallgatnak helyszínére, hogy a rettegett Hannibal Lectertől szerezzenek információt arról, milyen ízű az emberhús. Michael Douglas nyomdokain haladva megismerkednek egy vérszomjas nőszemély elemi ösztöneivel, miközben egy gyilkossági ügyben is nyomoznak. A Csupasz pisztoly-sorozat sikerhullámát lovagolta meg ez a kitűnő film, amely a Halálos fegyver mellett még legalább egy tucat sikerfilmet parodizál. A nagyszerű szereplőgárdának és a szünet nélkül záporozó poénoknak köszönhetően a műfaj egyik legjobb darabja kerülhet most kitűnő hang és képminőségben a hazai DVD-gyűjtők polcára.
Extrák: a film eredeti előzetese, a szereplők és a stáb bemutatása, 5.1-es eredeti hang és magyar szinkron.
90%

A holtsáv /The Dead Zone, 1983, 102 perc

Stephen Kingnek, a pszicho-horror nagymesterének híres regényét David Cronenberg vitte filmre. A kritikusok és a közönség egyöntetű véleménye szerint Kubrick Ragyogása mellett az egyik legjobb King-adaptáció született meg. Johnny Smith (Christopher Walken) öt évig feküdt kómában, miután csodával határos módon túlélt egy szörnyű autóbalesetet. Mikor magához tér, rádöbben, hogy a sors különös képességgel ruházta fel. Amint megérint valakit, látnoki megérzései támadnak, amelyek mindig helyesnek bizonyulnak. Johnny így emberéleteket tud megmenteni. Hamarosan azonban veszedelmes információ birtokába kerül. Egy törtető vidéki politikus (Martin Sheen), aki maga a gonosz megtestesítője, az USA elnöki székére pályázik. Mindezt azonban csak Johnny tudja és felmerül benne a kérdés, ha látja a jövőt, vajon képes-e azt megváltoztatni?
Extrák: a film előzetese, az alkotók és a szereplők bemutatása, produkciós információk, DD 5.1-es magyar szinkron.
90%

Dűne/Dune, 1984, 140 perc

Frank Herbert kultikus sci-fi regényét David Lynch (Kék bársony, Twin Peaks) álmodta filmvászonra, és a monumentális kiállítású képsorok azóta is újabb és újabb rajongókat szereznek világszerte. A történet tízezer év múlva játszódik, amikor az emberiség már meghódította a galaxist. A világegyetem legértékesebb anyaga a Fűszer, amit egy sivatagos bolygón, a buckalakók által benépesített Dűnén a gigászi homokférgek termelnek. A Dűne feletti ellenőrzést végző Atreides családot megtámadja az abszolút ellenség, a Harkonnen-dinasztia. A támadás elől Paul, az ifjú herceg és anyja, Jessica úrnő a sivatagba menekül, ahol a fiú az őslakos fremenek támogatásával, és azok harci technikáinak fejlesztésével felszabadítja a bolygót. Nemcsak a rendező, a stáb is rengeteg energiát fektetett abba, hogy az alkotás különbözzön minden addigi fantasztikus filmtől. Terry Masters és Bob Ringwood díszletei, Brian Eno és a Toto együttes zenéi, valamint a parádés szereposztás (Kyle MacLachlan, Max Von Sydow, Sting) mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Dűne kultfilmmé váljon.

Extrák: produkciós információk, a szereplők és a stáb bemutatása, interjú Frank Herberttel és David Lynch-csel, a rendező és a Dűne verziók, a film előzetese.
100%

Kalózok /Pirates, 1985, 124 perc

Mindenki halottnak hiszi a hírhedt falábú kalózt, Red kapitányt. Pedig Red él, és agyafúrtabb, mint valaha. Ismét sikerül hatalmába kerítenie egy spanyol vitorlás hajót. Walter Matthau hatvanöt évesen vállalkozott e számára is szokatlan, de nagyon is hálás szerep eljátszására. Minden idők egyik legnagyobb mozibukását most DVD-n is megnézhetjük Roman Polanskitól. Amikor 1985-ben a cannes-i fesztiválon a közönség elé került ez a szuperprodukció, a kritikusok úgy vélték, jobban jár, aki egyszerűen szemügyre veszi a kikötőben horgonyzó vitorlást, mint hogy végigunatkozza ezt a kesze-kusza mesét. Polanskinak nem ez volt az első bukása, de ő éppen arról híres, hogy minduntalan képes pályáját újrakezdeni. Az Iszonyat, a Rosemary bébije és a Keserű méz feszes drámai világa mellett különleges színfolt ez a kalandban és humorban bővelkedő vígjáték, amely inkább a rendező korai műfajparódiájának, a Vámpírok báljának hangulatát idézi.
Extrák: az alkotók és a szereplők bemutatása, produkciós információk, a film előzetese, kimaradt jelenetek.
80%

Két test egy lélek/Dead Ringers, 1988, 117 perc

David Cronenberg nem csak filmjei lenyűgöző képi világáról, stílusáról híres, hanem témaválasztásáról is: aligha akad még egy olyan jól ismert rendező, aki nála intenzívebben foglalkozna az élet legbizarrabb fordulataival, a tabu témákkal, vagy a lélek hátborzongatóan sötét mélyével. A film hőse egy ikerpár: Elliot és Beverly Mantle (Jeremy Irons kettős alakításában) - két jóképű, tehetséges és sikeres nőgyógyász, akik kinézetre egymás kiköpött hasonmásai, és gondolkodásuk sem tér el sokban egymástól. Életük során mindent megosztottak egymással - játékot, tudást, műszereket, betegeket és a nőket, akiket együtt csábít el. A világhírű orvos-testvérpár örökre elválaszthatatlannak tűnik, de egy napon besétál életükbe a gyönyörű Claire (Genevieve Bujold), akit mindketten elcsábítanak, s egyikük, az érzékenyebb, finom lelkű Beverly halálosan bele is szeret. Amikor elhatározza, hogy a lány kedvéért elszakítja a testvérével összekötő láthatatlan, de mindennél erősebb láncot, nem számol a katasztrofális következményekkel...
Extrák: a film előzetese, werkfilm, kommentár a rendező, Jeremy Irons, a vágó, a látványtervező és az operatőr közreműködésével, David Cronenberg titkos vágyainak furcsa tárgyai /fotógaléria/: eredeti tervek a főcímhez, fém-matematika, mutáns nők operálásához szükséges eszközök, "Iker-trükkök és effektek" - Így készültek a film páratlan trükkfelvételei, DD 5.1-es magyar szinkron.
100%

Gengszterek gengsztere /Gangster No.1, 2000, 96 perc

Paul McGuigan angol rendező debütáló filmje valóságos időutazás a hatvanas évek végére. Alapvetően színészközpontú munka, melyben Malcolm McDowell (Ha..., Mechanikus narancs),David Thewlis (Teljes napfogyatkozás, Mezítelenü) és a fiatal gengszter szerepében tündöklő Paul Bettany parádés alakításának jut a főszerep. A főnöke hatalmára éhes, leleményes és eszközeiben nem válogató maffiozójelölt története a nagy múltú brit gengszterfilm hagyományaira épül. Leginkább Mike Hodges Get Carter című filmjéhez hasonlítható, amely a korát sok-sok évvel megelőzve felvállalta, hogy kizárólag negatív karaktereket mutat be a maga nyers humorával és finom iróniájával. Madonna férje, Guy Ritchie ugyanúgy példaképnek tekintette ezt a klasszikus gengszterfilmet, mint azok a hollywoodi producerek, akik Sylvester Stallone címszereplésével támasztották fel a Get Cartert. Ahogy azt már megszokhattuk, az amerikai változatban az egész világgal szembeszálló főhős nem egy korlátolt, beképzelt piti bűnöző, hanem egy érző szívű, keményöklű jófiú. Sajnálatos forgalmazói hiba, hogy a Gengszterek gengsztere elkerülte a hazai mozikat, és csak videón, ill. DVD-n hozták forgalomba. Jó hír viszont, hogy a Stallone-fércmű reklámfogásaként az eredeti, 1971-ben készült Get Carter is megjelent DVD-n, a kitűnő Michael Caine főszereplésével.
Extrák: werkfilm, filmelőzetes
100%

Moulin Rouge! 2 DVD, 2001, 120 perc

Baz Luhrmann rendező formabontó módon, popmusicalban meséli el a ragyogóan tehetséges fiatal író (Ewan McGregor) és Párizs leghíresebb mulatójának ünnepelt csillaga, a kurtizán Satine (Nicole Kidman) tragikus szerelmét. Helyszín: a mulató csillogó, féktelen és dekadens világa. A bűnös öröm útján egy törpe növésű zseni, Toulouse Lautrec (John Leguizamo) vezeti az írót. Pompa, fény, szabadság, szerelem: a Moulin Rouge a századforduló Párizsának fényözönéből is kiragyogott. E mulatóban gyűltek össze mindazok, akiknek még több szabadságra, még több vadságra és főleg még több vágyra volt szükségük. A Romeo + Júlia rendezője még előző filmjénél is látványosabb, különösebb filmet készített, emelyet nemcsak a világhírű szereplők, Ewan McGregor és Nicole Kidman tesz felejthetetlenné, hanem az elmúlt évtizedek legnagyobb slágereiből álló zene is, olyan szerzőktől, mint David Bowie, Madonna, Elton John és a Beatles.

Extrák az 1. lemezen: A vörös függöny mögött - A film megtekintése interaktív módban (egyes jeleneteknél a néző betekinthet a kulisszatitkokba, a trükkök készítésének módszereibe), kommentár a rendező, a látvány- és jelmeztervező, valamint az operatőr közreműködésével, második kommentár a rendező és az író közreműködésével.
Extrák a 2. lemezen: werkfilm, interjú-galéria korai tesztfelvételekkel, interjú a rendezővel és az íróval a sztori alakulásáról, interjú a rendezővel és a vágóval a szokatlan film vágási nehézségeiről, 6 jelenet másképp vágott, elvetett verziója, 3 jelenet korai tesztfelvétele, 4 táncjelenet teljes változata: Hindi, Tango, Kánkán, Coup Detat (több kameraállásból is megtekinthetők), interjú a zeneszerzővel, Fatboy Slim interjú, videoklip: Come What May, A The Lady Marmalade jelenség, Missy Elliott interjú, képgaléria: díszletek, jelmezek, grafikai tervek, képgaléria a nemzetközi filmplakátokról, 10 rejtett extra.
100%

Buena Vista Social Club, 1998, 101 perc

Wim Wenders és Ry Cooder húsz éve ismerik egymást. Cooder olyan filmeknek szerezte a zenéjét, mint a Párizs, Texas vagy Az erőszak vége. Cooder gyakran mesélt barátjának kubai útjáról, ahol néhány öreg, feledésbe merült kubai muzsikussal készített felvételeket. Lemezük világszerte több millió példányban kelt el, majd Grammy-díjat is kapott. Ry Cooder 1998-ban ismét Kubába utazott, hogy szólólemezt készítsen Ibrahim Ferrerrel. Erre az útjára elkísérte egy forgatóstábbal Wim Wenders, aki megörökítette a stúdióban folyó munkát, valamint a mindennapi életüket Havannában. A forgatás Amszterdamban folytatódott, ahol a muzsikusok két koncertet adtak, ezután New York következett, ahol a legendás Carnegie Hall-ban arattak frenetikus sikert.
Extrák: werkfilm, a film előzetese, interjúk.
90%

Egy nehéz nap éjszakája /A Hard Day's Night/ 1964 85 perc

A Beatleseknek szerencséjük volt a mozival. Találkoztak egy (megzabolázhatatlan, szabad) szellemükhöz és tehetségükhöz méltó, velük egy húron pendülő rendezővel, a brit humor mesterével, az amerikai Richard Lesterrel. 1964-et írunk, és négy fiatal liverpooli srác éppen a világot készül megváltani. Ez a vakmerően korhű rock'n'roll vígjáték feltárja a gombafejek mindent és mindenkit túlélő sikerének titkát: a mozi egy áldokumentumfilm stílusában követi nyomon John, Paul, George és Ringo egy napját, éppen azt amikor elhatározzák, hogy a zenekar életében először megszegik a szabályokat. Az elkövetkező 24 órában kidobják időbeosztásukat, semmibe veszik kötelezettségeiket és belekóstolnak a szabadságba. Sikoltozó rajongókat kell kicselezniük, ki kell térniük a sajtó szenzációéhes firkászai elől, ellen kell szegülniük menedzserüknek és ellenőrzésük alatt kell tartaniuk Paul rögeszmés nagybácsiját (Wilfried Brambell). A filmet két Oscar-díjra is jelölték Alun Owen forgatókönyvéért és a zenei rendező, Sir George Martin munkájáért.
Extrák: A DVD változat teljesen restaurált és digitálisan felújított kép és hanganyagot tartalmaz, valamint megtalálható a film eredeti előzetese.
80%

Ally McBeal - Az első négy évszak (1-12. epizód), 2002, 480 perc

A tengerentúlon óriási sikert aratott televíziós sorozat a tárgyalótermek világába kalauzol bennünket. Ally McBeal (Calista Flockhart) ügyvédnő szemmel láthatóan jól eligazodik a jogi útvesztőkben, de magánélete kiúttalan labirintusnak tetszik számára. Az időközben több folytatást is megélt sorozat jellegzetes humorral mutat be egy romantikus szerelmi háromszög-történetet, gazdag fantáziával, ám valóságos, mai munkahelyi szituációkkal. 1998-ban a Magyar Televízió is bemutatta a széria első 23 részét, ám a folytatás elmaradt a hazai közönség számára, annak ellenére, hogy a film csinos zongorista zeneszerzője (Vonda Shepard) és a kórosan sovány címszereplő, Calista is világsztárok lettek, s gyakran szerepelnek a magazinok címoldalain. A három DVD-ből álló (egyenként 4-4 epizódot tartalmazó) díszdoboz tartalmazza a sorozat 12 részét, sok-sok extrával.
Extrák: eredeti TV előzetesek, werkfilm, interjú a szereplőkkel, a producerrel, a forgatókönyvíróval és a rendezővel.
90%

(Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés.)


77 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső