Szíjártó Imre Multikulturális filmkubok Debrecenben és Kalocsán

Filmes rendezvények Debrecenben

A CEP (Civic Education Project) elnevezésű nemzetközi szervezet kezdeményezésében az ország három városában rendezik meg a Multikulturális filmklubot. A három város közül kettőben (Debrecenben és Békéscsabán) menekülttábor működik, Kalocsán pedig hasonló tábort akartak megnyitni, de a város lakóinak ellenállása ezt megakadályozta. A szervezők elképzelése alapján a vetítésekre meghívják a táborok lakóit, hogy a filmekről velük is beszélgethessenek a megjelentek. A békéscsabai rendezvények az ősz folyamán zajlottak le. Az eddigiekben két filmet láthattak az érdeklődők: A kelet az kelet és A gyűlölet című filmeket.

A CEP elsősorban iskolán kívüli képzésekkel, kerekasztalok szervezésével, helyi kezdeményezések támogatásával foglalkozik. Tevékenységének fő területei: közgazdaságtan, Európa-tanulmányok, emberi jogok, nemzetközi kapcsolatok, politológia, szociológia. A szervezet huszonkét kelet-közép-európai és közép-ázsiai országban tart fent irodákat.

A kalocsai vetítések színhelye: Művelődési Ház Kalocsa, Szent István u. 1.
A debreceni vetítések színhelye: Debreceni Egyetem Auditórium Maximuma, Egyetem tér 1.

A debreceni program:
Milcso Mancsevszki: Eső előtt
2002. november 14-e csütörtök 18.00 óra
Radu Mihaileanu: Életvonat
2002. december 5-e csütörtök 18.00 óra

 

Filmes rendezvények Debrecenben

A Fesztiválközpont Debrecenben november hónap folyamán Kardos Ilona munkatárs tájékoztatása szerint három filmsorozatot tervez. A három rendezvény közül különösen érdekesnek ígérkezik a török filmnapok, hiszen Törökország és a török kultúra egyre inkább vonzza a magyar érdeklődőket. Időzítésével illeszkedik a filmek jellegéhez a frankofon filméjszaka, amelynek keretében a debreceni nézők számára részben új, részben pedig a városban már bemutatott filmeket kínálnak. A Debreceni Egyetem olasz tanszékének alapítása óta érezhetően megerősödött az olasz szellem, ezt bizonyítja az olasz filmest.

Az alábbiakban röviden ismertetjük a vetítések programját. Valamennyi rendezvényre az Apolló moziban kerül sor.

Török filmnapok
November 6. 20.00: Tunc Basaran: Az ostobaság diplomája

Nur egyetemi tanulmányai során ismerkedik meg jövendőbelijével, a diákvezér Murattal. A házasságból hamarosan gyerek születik. Amikor a kisfiú egy közlekedési baleset áldozata lesz, Nur egy klinikára kerül.


November 7. 17.45: Barish Pirhasan: Nyári vakáció

A film egy első szerelem története. A 12 éves Esma Törökország délkeleti vidékén szigorú erkölcsökkel és a sajátjáétól eltérő értékrenddel ismerkedik meg.

November 7. 20.00: Ömer Kavur: Toronyóra

Az órásmester kulcsot kap egy titokzatos idegentől és elutazik egy kis faluba, hogy megjavítsa a kulcshoz tartozó torony óráját. Az óratorony egy különös asszonyé, aki rendkívüli hatást tesz rá.

November 12. 20.00: Ferzan Ozpetek: Az utolsó hárem

A történet az Ottomán Birodalom bukásának előestéjén a XIX. század fordulóján játszódik II. Abdulhamitt Szultán háremében, ahol az olasz származású Safiyé (a kairói rabszolgapiacon vásárolt lányt, a szultán ajándékba kapta egy basától) hűséget fogad Nadirnak, az egyik fiatal fekete eunuchnak

 

Francia filmesték és frankofon filméjszaka

November 14. 20.00: Francois Ozon: Homok alatt

Marie és Jean középkorú, középosztálybeli párizsi házaspár. Tengerparti nyaralójukba érkeznek nyári szabadságukra. Egyik nap a parton Marie elalszik, míg férje úszni indul. Jean soha többé nem kerül elő.

22.00: Jean-Pierre Jeunet: Amélie csodálatos élete

Amélie Poulain felszolgálóként dolgozik a Montmartre egyik bisztrójában. A szép, kedves és romantikus Amélie magányosan él egy kis garzonlakásban. Különös emberek veszik körül, ő átérzi gondjaikat, szeretné boldognak látni őket, s sok kedves, sajátos gesztusával segíti valamennyiüket.

24.00: Patrice Chéreau: Intimitás

Egy nő minden szerda délután meglátogat egy férfit. Mindketten csupán szexre vágynak, s míg ölelkeznek, a nő taxija a ház előtt várakozik.

02.00: Bruno Chiche: Barnie apró bosszúságai


Barnie Barneche negyvenes éveiben járó francia kishivatalnok. Amióta cégüket felvásárolta egy angol nagyvállalat, mindennap ingázik Calais és London között. A vonaton gyakran gondol arra, hogy élete tulajdonképpen jól folyik így, ahogy van: otthon várja szerető felesége, Lucie, akit ő mindenek előtt és mélyen szeret. Londonban pedig szenvedélyes együttlétek teszik izgalmassá napjait Margot-val, az érzéki, vadóc fiatal lánnyal és Markkal, az intelligens, finom, művelt fiatalemberrel...

04.00: Agnes Jaoui: Ízlés dolga

Történet az emberek különbözőségéről, illetve olyan emberekről, akiknek nem kellett volna egymással találkozniuk.

November 26. 20.00: Pascale Bailly: Isten nagy, én kicsi vagyok

Egy húszéves lány elszántan keres valamit. Michéle mindenre fogékony: Istenre, Buddhára, manöken-karrierre, öngyilkosságra, amíg meg nem ismerkedik Francois-val, a komoly, magabiztos állatorvossal.

 

 Olasz filmest

November 27. 19.00: Alessandro D'Alatri: Esetleg

Tommaso egy kitűnő reklámigazgató, agglegényként él, és úgy tűnik, a sors ezt az életet szánta neki. Hasonló barátokkal van körülvéve, és általában rövid futó kapcsolatok jellemzik szerelmi életét. Stefania sminkesként dolgozik a divatszakmában. Vonzó, fiatalos, számos csődbe ment kapcsolat áll mögötte. Amikor összetalálkoznak, szerelem lesz első látásra, rövid időn belül úgy döntenek, hogy összeköltöznek és megházasodnak. Megszületik első gyermekük, de ezzel együtt előjönnek az első problémák is...

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső