A Cannes-i Fesztivál idén ünnepli 55. születésnapját

 


86 Kbyte

A fesztivál nyitógálája ezért igazi ünneplés lesz: levetítik Gilles Jacob filmjét, amely e nagy filmes ünnep előtt tiszteleg. Huszonhat percben újraélhetjük a fesztivál történetét, a kezdetektől máig, a legszebb pillanatokat, mindazt, ami 1946-tól 2001-ig történt. E montázsfilm főcíme a világ legszebb főcíme lesz: a legnagyobb sztárokat, a legendává vált rendezőket, - a filmtörténet 50 évét láthatjuk majd ördöngös ritmusban leperegni a napfényben

Csak az után következik majd a nyitófilm, Woody Allen legújabb darabja, a Hollywood Ending, melynek vetítésére maga a rendező is eljön. Sok más híres vendég köszönti majd az "ünnepeltet", a zsűri elnöke, David Lynch, akit tavaly a Mulholland Drive-val elnyerte az aranypálmát, a dokumentumfilmek és a Cinéfondation zsűri elnöke, Martin Scorsese, de itt lesz a 2001-es nyertes, Nanni Moretti (A fiú szobája), akitől idén Filmes leckét kapunk majd, és eljön Alain Resnais, az ő életműve és kedvenc színészei előtt tiszteleg a fesztivál ez évben.
úszó Croisette sétányon és a sötét mozi termekben.

A zsűriben helyet foglaló három színésznő (Sharon Stone, Michelle Yeoh et Christine Hakim) mellett Cannes vendége lesz Leonardo di Caprio, Cameron Diaz, Emily Watson, Sergio Castellito, Adam Sandler, Ralf Fiennes, Gabriel Byrne, Timothy Spall, Adrian Brody, Matt Damon, Brian Adams, Alain Chabat, Charles Aznavour, Sandra Bullock, Jeremy Irons, Patricia Kaas, Claudia Cardinale, Rosanna et Patricia Arquette, Antonio Banderas, és felvonulnak a Croisette-en az indiai színészek és színésznők is, akik hazájukban élő legendának számítanak.
Izgalmas és ígéretes lesz természetesen a francia vendégsereg is.

A szokásos rendezvényeken kívül miféle újdonságokkal szolgál Cannes közönségének?

A nagyközönségnek

A megnyitó másnapján avatják fel a fényjátékokkal tűzdelt zenés promenádot. Végig a Croisette-en, hatalmas gyertyák, fényoszlopok ünneplik a születésnapot, éjszaka pedig hosszú fénysugarakkal szelik keresztül-kasul a sötétséget. Az oszlopok hangszóróiból pedig egész nap a fesztivál leghíresebb filmjeinek zenéje árad majd.

A promenád megnyitásakor a film legnagyobb zeneszerzői - Ennio Morricone, Jean-Claude Petit, Michael Nyman, Francis Lai, Alexandre Desplat és Antoine Duhamel előtt tisztelegnek. Este a Palm Beach-en ők adnak nyilvános koncertet műveikből (a Sacem rendezésében és Stéphane Lerouge segítségével).
S ha már a zenénél tartunk, Cannes zenekara 19-én, vasárnap Jacques Tati filmjeinek zenéiből ad koncertet a Zenekioszkban Philippe Bender vezényletével.

Ugyancsak bárki "beülhet" a homokmoziba
A Macé strandon berendezett "mozi" közönsége a vízben kifeszített hatalmas vásznon nézheti az első hétvégén a Tati emlékére vetített filmeket, a Kisvárosi ünnepet, az Hulot úr nyaralt és a Nagybácsimot - mindhármat bemutatták Cannes-ban 1953 és 58 között. A strandot pedig korabeli fürdőkabinokkal, napernyőkkel és egyéb, a Tati-filmekből ismert, Macha Makeieff szállította strandkellékekkel rendezik be.
19-én vasárnap este átköltözik a jókedv a Palotába, ott vetítik a Playtime restaurált, 70 mm-es kópiáját.

A második hétvégén a versenyprogramból válogatott rövidfilmeket vetítenek, majd Billy Wilder előtt tisztelegnek a "homokmoziban", melynek technikájért a Lumiere Intézet vállalta a felelősséget.

A fiatalok filmjei

Huszonöt éves az Arany kamera
25 éve adják ki Cannes-ban a legjobb elsőfilmesnek az Arany kamerát. A rendezők két hete és A nemzetközi kritikusok hete olyan zsűrit állított össze erre az alkalomra, melynek tagjai valaha elnyerték az Arany kamerát vagy a díjat kiosztó zsűri elnökei voltak. Május 21-én kedden ünneplik meg hivatalosan is a díj születésnapját.

A fiatal rendezők kedvezménye
A rövidfilmes és a közepes hosszúságú filmek versenye mellett újabb lehetőséget kínál a fiatal alkotóknak a fesztiválon való részvételre egy idei újítás. Fiatal rendezők a legjobb körülmények között nézhetik a filmeket s vehetnek részt a fesztivál rendezvényein. Egyelőre csak francia rendezőket hívtak meg, jövőre azonban egész Európából jelentkezhetnek rá.


A többi esemény

Ismerkedjünk a digitális filmmel
Cannes-ban idén vetíthetik először műveiket digitális változatban azok az alkotók, akiknek ez jobban megfelel. Tucatnyi nemzetközi hírű rendezőt hívott meg a fesztivál a digitális filmről szóló vitára

Ha a mozitermeket digitális vetítővel szerelik fel, az vélhetőleg komoly gazdasági és műszaki változásokat indít el, amelyek az egész világban már most jelentős politikai és művészi visszhangot váltanak ki. Így ugyanis sokkal több filmet lehet majd igen jó minőségben vetíteni, s ez a lehetőség komoly reményekre jogosítja fel a rendezőket.


A filmek DVD szalonja

Cannes igyekszik alkalmazkodni az audiovizuális kultúra bővüléséhez és a filmbarát közönség igényeihez. Ezért nyílik meg a DVD szalon, amelyben a kiadók bemutathatják a közönségnek termésük legjavát:

a szerzői DVD-t, (amikor a film alkotója koncepciója alapján, s rendezésében készült el a lemez.

a kreatív DVD-t (amely nem csupán a filmet tartalmazza, hanem olyan dokumentumokat és új információt tartalmazó kiegészítő anyagokat, melyek valóban új szemszögeket kínálnak a film értelmezéséhez).


Számokban

A 2002-es fesztivál filmanyagának összeállításához a válogatók 2281 filmet néztek meg (939 teljes estéset és 1342 rövidet). Tavaly 1798-et (854 ill. 944), tavaly előtt pedig 1397-et (681 ill. 716). Csak emlékeztetőül: 1997-ben mindössze 861 film kerúlt a válogató bizottság elé.

Az idei 939 film 89 országból való - a tavaly látottak 76-ból.

A fesztivál vetítő termeiben (Lumiere, Debussy, Buńuel) ezúttal vetített 55 egész estés filmmel 33 ország képviselteti magát.

  1. A versenyprogram

Versenyben: 21 film (2001-ben 23) 15 országból (2001-ben 12).
Ebből világpremier - a francia filmeket leszámítva: 18 ((2001-ben 17).

b. Un certain regard/Egy bizonyos szempontból

21 film (tavaly 22) 17 országból (tavaly 15).
Ebből világpremier: 19 (tavaly 18).
Elsőfilm: 6 (tavaly 5) (a francia filmek nélkül).


Restaurált kópiák

A retrospektív sorozatok között új lendületet kap indul, a filmörökség program. Ez évtől kezdve a Buńuel teremben az év legsikeresebben restaurált filmjeit vetítik.

A filmek az egész világból érkeznek (Európából, Amerikából, Ázsiából), kizárólag hangosfilmek, melyeket az archívumok, a cinématheque-ek, a stúdiók és a producerek javaslatai alapján válogattunk össze. A válogatás szempontjaiból néhány: a film címe, a minősége, a történelmi jelentősége, a kópia minősége, a technikai munka jelentősége
Így, amikor Cannes ezentúl évente bemutatja a legszebben felújított filmeket, érzékeltetni tudja, mekkora munka zajlik a nagy nemzeti archívumokban a nemzeti filmörökség mentésére, megóvására, megismertetésére.

A Barco társaságnak köszönhetően három digitalizációs eljárással restaurált filmet eddig megvalósíthatatlannak hitt minőségben láthat a közönség digitális vetítésen, HD minőségben.

Az 1939-es válogatás

A Cannes-i fesztivál 55. Születésnapján hét filmet is bemutatnak az 1939-es válogatásból, amelyeket itt vetítettek volna, 1939-ben az első Cannes-i fesztiválon, ha ki nem tör a háború, s el nem söpri ezt az elsőt.

A filmeket mai zsűri fogja megítélni. Tagjai fesztiváligazgatók, egy író és egy filmtörténész. A zsüri elnöke Jean d'Ormesson (író), tagjai Lia van Leer (Izrael), Raymond Chirat (történész), Dieter Kosslick (Németország), Alberto Barbera (Olaszország), Ferid Boughedir (Tunízia).

A versenyző filmek

La Loi du nord - Jacques Feyder (Franciaország)
Óz, a csodák csodája/The Wizard of Oz - Victor Fleming (USA). Restaurált változat, új 35mm-es kópia: Warner.
Goodbye Mr.Chips - Sam Wood. Restaurálás és digitalizált vetítés : Warner.
Union Pacific - Cecil B. DeMille (USA)
Les Quatre plumes blanches (The Four Feathers) - Zoltan Korda (Angleterre).
Boefje - Douglas Sirk (Detlef Sierck) (Hollandia)
Lénine en 1918 - E.Aron et Mikhail Romm (Szovjetúnió)

A filmeket a fesztivál első három napján vetítik, 16-tól 18-ig, s a díjat május 19-én adják át a Café des Palmes-ban.

(a fesztivál honlapjáról http://www.festival-cannes.fr/default1.php fordítottuk - U. M.)


84 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső