Díjak, díjak, díjak

Ha bemutatnak egy filmet, legyen az amerikai, európai vagy kínai, a szórólapon, a plakáton, az ismertetőben mindig gondosan felsorolják a film valamennyi díját. Ha netán nem nyert díjat, a reklámfelelősök kénytelenek a fejüket törni, amíg ki nem ötlenek egy ügyes jelmondatot, amivel figyelmünkbe ajánlják, de ha nyert valamit, elegendőnek vélik csak ezt kiírni. Nem kell megfogalmazni, hogy milyen a film, elég, hogy megnyerte azt a díjat, tehát meg kell nézni!
Úgy tűnik, szinte csak díjnyertes filmeket látunk a moziban.
Tényleg elhisszük, hogy ez igaz?
Valóban így van? Valóban ennyire sokat mond egy megnyert díj?
Vajon a közönség valóban igényli ezt a pecsétet?
Csak a reklámosok téveszméje vagy kényelmes reklámfogás az egész?

umari@hotmail.com  2000. április 28.

Andrzej Wajda 2000-ben Oscar-díjat kapott életművéért. A Duna televízió méltósággal ünnepelte a rendezőt: főműsoridőben adta két híres filmjét, a Nyirfaligetet és a Menyegzőt. Melléjük két interjút. A Dunának adott rövidebb interjúban Wajda szelíden annyit mondott, hogy ő eddig is minden díját a krakkói Jagello egyetemnek adta, őrizzék ott. Talán az Oscart is megnemesíti, ha odakerül.
Nem volt ebben álszerénység, hamis büszkeség. Ott Krakkóban, a lengyel művészet központjában így gondolja.

sandrea@mail.mtit.hu  2000. június 19.

Én így választom ki a megnézendő filmeket:
1: A film melyik csoportba tartozik: PL: Horror, sci-fi
2: Miről szól a film
3: Volt-e a filmnek első része? Általában az 1 és a 2 része sikerül jóra, a többi nem hozza azt a színvonalat
4: Volt e már hasonló témájú film az elmúlt időben. Nem szeretem, ha újraforgatják a filmeket csak azért mert nem az USA-ban készült vagy fordítva.
5: A tévében és a rádióban milyen előzetest adnak róla
6: Kik játszanak benne
7: Mit írnak róla a filmekkel, mozikkal kapcsolatos újságok
8: Nyert-e valamilyen díjat

Sebők Andrea

hima@freemail.hu  2000. június 22.

Nem tudom hogy mi az akadémiák kulisszatitka, én mindenesetre láttam már nem díjazott jó filmet, és díjazott rossz filmet. Szerintem tehát mindenki maga döntse el mit jelent neki a díj. Mennyire tartja a favorit díjakat szavahihetőnek. Ha ez sikerült, akkor a továbbiakban tartson ki mellette, és élvezze a filmek csodálatos tárházát.

Hajdu Imre

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap