Gönczy Gabriella Durst György a fesztivál jövőjéről


11 KByte

A tavalyi fesztivált követően felröppentek olyan hírek, hogy esetleg már nem is Győrben rendezik a Mediawave -t, mert a város vezetése már nem támogatja olyan mértékben a rendezvényt, mint korábban. Mi a helyzet jelenleg?

Az idei fesztivált a tizedik alkalommal rendezzük meg. Ez a jubileum nekünk érthetően különösen fontos, ennek érdekében folyamatosan próbálunk tárgyalni a város kulturális vezetésével. Mindig voltak konfliktusaink a várossal, talán a rendezvény szokatlansága, a mássága, talán a nehezebben beilleszthetősége miatt. Tavalyelőtt olyannyira ellehetetlenült a helyzetünk, hogy felmerült, talán el kellene mennünk Győrből egy másik városba, illetve esetleg átalakulni utazó fesztivállá. A jelenlegi fő problémánk, hogy a fesztivál fő helyszíneként szolgáló Rába Filmszínházat eladta a város, úgyhogy jelenleg nincs még új helyszínünk. Ígéreteink természetesen vannak, hiszen Kelet-Európa egyik legrangosabb fesztiváljaként tartanak számon, ezeket az ígéreteket kell még konkretizálni. Sajnos, jelenleg túl sok energiánkat emészti fel az, hogy megteremtsük a fesztivál rangjához méltó körülményeket.

A Mediawave fesztiválnak és minden hasonló jellegű rendezvénynek szembe kell néznie az intézményesülés lehetőségével és az ezzel kapcsolatos veszélyekkel. A mi fesztiválunk lassan "tinédzserkorba" lép és nagyon jelentős reputációja van. Azt gondolom, hogy viszonylag könnyen el lehetne érni, hogy intézményesüljön és egy nagy hivatalos állami fesztivál rangjára emelkedjék. Támogatottságát tekintve, ami 30-40 millió között mozog, a budapesti Őszi Fesztiválhoz hasonlítható. Az intézményesülés veszélye abban áll, hogy a Mediawave könnyen elveszíthetné azt a fajta személyességét, ami körüllengi azáltal, hogy vidéken rendezzük meg és hogy sohasem sikerült a hatalomhoz olyan közelférkőzni, olyan viszonyt kialakítani, hogy zökkenőmentesen menjenek a dolgaink. Nem akarunk, nem akarok konfrontálódni a hatalommal, csak teszem a dolgomat, ha valaki keresztbe megy előttem, akkor is tenni akarom a dolgomat. Ez egyfajta személyességet ad az egésznek.

Nyilván könnyű lenne csatlakozni a különböző politikai csoportosulások egyikéhez, de azt gondolom, hogy a fesztivál egyáltalán nem a politikával fogallkozik, illetve számos áttételen keresztül azzal is, de alapvetően nem érdekli a politika. Úgyhogy ezért mindig zavarban vannak velünk kapcsolatban, mi már voltunk szadeszosok, fideszesek, miépesek, mszmp-sek és így tovább. Az éppen aktuális politikai hatalom szeretett volna besorolni minket valahová azzal a logikával, hogy azért nem akarunk hozzájuk közelebb kerülni, mert biztosan az ellenzék egyik csoportjához tartozunk. Például Nyugat-Európa független filmes fesztiváljaival kapcsolatban ilyen jellegű problémák helyi vagy akár állami szinten sem merülhetnek fel, hiszen ennek ott több évtizedes hagyománya van. Az oberhauseni rövidfilmes fesztivál például már több, mint ötvenéves.

Hogyan látja a magyarországi filmfesztiválok közötti átjárás lehetőségét? Nincsenek itt a Filmszemlén például olyan filmek, amik mehetnének akár a Mediawave-en is?

Évek óta újra és újra felmerül a kérdés, hogy milyen szerep jut a magyar filmeknek a Mediawave-en. A fesztivál nemcsak címében nemzetközi, ötven-hatvan országból érkeznek minden évben filmek, idén például közel ezer filmből sok-sok órányi anyagból választottunk ki néhányat. A magyar filmek többsége sajnos nem állja ki ezt a próbát. Ez már a nagy számok törvényéből is érthető, a magyar filmek a világ filmtermésének csak egy kis részét képezik. Nem könnyű persze ezt a koncepciót következetesen végrehajtani, mert a megalakulás óta folyamatosan jelentkeznek magyar filmesek, akik szeretnék, ha mindenáron menne a filmjük a Mediawave-en. Ennek ellenére mi továbbra is ragaszkodnánk ehhez az alapkoncepcióhoz.

Milyen külföldi fesztiválokkal van kapcsolata a Mediawave-nek?

Elsőként említeném a strassburgi székhelyű Független Filmes Fesztiválok Szövetségét. Be vagyunk zárva Európába, szívesen elmennénk amerikai független filmes fesztiválokra, de sajnos erre egyelőre nincs lehetőségünk. Európán belül érthetően élénkebb a kapcsolatunk a rövidfilmes fesztiválokkal, mint a nagyjátékfilmesekkel.

Mi a fesztivál idei motívuma?

Idén a hedonizmus a téma, illetve ennek a kultúrtörténeti vonatkozásai és e köré próbáljuk az egyes rendezvényköröket is csoportosítani. Sokoldalú tudományos konferenciát szervezünk, mely a hedonizmus történeti és a mai megjelenési formáit hivatott összehasonlítani. Bemutatjuk a különböző művészeti ágakban fellelhető alkotásokat, illetve meg szeretnénk mutatni a mai mindennapi életben megjelenő vonatkozásait, például igazi lakodalmat szervezünk főzőasszonyokkal, zenekarokkal és így tovább. Az eddigi hagyományokhoz híven tanulmánykötet megjelenését is tervezzük a különleges tematika vonatkozásában, mint a Cigányok (1997), a Piroslámpás évszázadok (1998) és a Bűn és bűnhődés – a bűn művészete (1999) című kötetek voltak.

Ezen kívül mi a jubileumi Mediawave különlegessége?

Idén körülbelül nyolcszáz filmből válogattuk ki azt a harmincórányi anyagot, amit versenyprogramban szeretnénk levetíteni, tehát idén is erős lesz a versenyszekció anyaga. A rendezvény gerincét alkotó nemzetközi filmverseny évek óta sikerrel működő "Kisebbségi", "Porlepte dobozok" és "Ifjúsági" kategóriáit a "Jazz" és a "Hedonizmus" témákkal bővítjük. Ezen kívül lesznek információs jellegű programok.
Tervezünk egy "Best of Mediawave" filmválogatást, melynek a keretein belül az eddigi fesztiválok díjas, vagy valamilyen szempontból emlékezetes filmjeit vetítjük majd le. Összefoglaló kiállítást rendezünk a Mediawave hazai és külföldi turnéin készült hangulatfotókból (például Kazahsztán, Dzsungária, Tibet, Kína), nyomtatott és elektronikus kiadványt tervezünk az elmúlt évek kritikáiból. Idén is a világ minden tájáról érkeznek majd a filmekhez kapcsolódó programok, de pontosabb koordinátákat még nem tudok mondani, hiszen jelenleg még a filmes blokkok programjának a véglegesítésén dolgozunk. Úgy néz ki, hogy sikerül meghívnunk Woody Allent az idei fesztiválra. Ő ugyanis rendszeresen klarinétozik egy manhattani bárban, az idei Mediawave-en nekünk is játszana egy kicsit.

Hogyan lehet a fesztivállal kapcsolatos aktuális információkhoz hozzájutni?

Van egy web-oldalunk, erre gyakorlatilag minden aktuális információ rákerül. A cím: www.interlog.com/~filmgyor .


11 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap