Kurutz Márton Variációk egy hírhedt regényre

Halálos tavasz

Pataky Jenő és Somló Vali
Pataky Jenő és
Somló Vali
41 Kbyte

A magyar filmtörténet háború előtti időszakának tagadhatatlanul jelentős darabja a Halálos tavasz, melyet az író, Zilahy Lajos saját filmvállalata, a "Pegazus" gyártásában forgatott 1939-ben a Hunnia műtermeiben. A tragikus végű szerelmi dráma nem csupán a főszereplőknek, Jávor Pálnak és a filmvásznon akkor debütáló Karády Katalinnak köszönhette hihetetlen sikerét, hanem magának a történetnek is, amelyhez hasonlót addig nem rögzítettek kameráikkal magyar profi operatőrök. Kalmár László filmje egyértelmű stílusváltást hirdetett. A mára már legendássá vált színésznő szerepeltetése egyértelmű hadüzenet volt a korábbi színészi stílus: a platinaszőke naivák csipogása ellen. A siker azonban nem kizárólag Zilahy és Kalmár érdeme volt, hiszen filmjüket "hozott anyagból" készítették. Létezett ugyanis a Halálos tavasznak egy négy évvel korábbi amatőrfilmes feldolgozása is, amelynek bemutatójára hivatalos volt többek között a népszerű író is. Nagyon meg volt elégedve az amatőr feldolgozással, és bátran ajánlotta Kalmár Lászlónak, aki szemmel láthatólag sokat merített belőle. A mintegy félórás filmecskét sokszor, sok helyütt bemutatták az alkotók, mégsem vált ismertté a nagyközönség körében, hiszen a filmből egyetlen példány létezett csupán...

A háború előtti magyar amatőrfilm élet élénk és termékeny volt, ezt bizonyítja a szövetség közel másfél évtizeden keresztül, havi rendszerességgel megjelenő folyóirata, a Pergő képek, valamint az a tény, hogy az amatőrfilmesek nemzetközi szervezete, az UNICA magyar kezdeményezésre jött létre a harmincas évek derekán. Ugyanakkor a két világháború között széles körben elterjedt amatőrfilm méret, a 9,5 mm-es, középen perforált, egy példányos, úgynevezett "fordítós" filmszalag filmre történő átmentése világszerte sok problémát okoz a filmarchívumokban. 1999 tavaszán a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával kísérletet tett arra, hogy felnagyítsa 35 mm-esre azokat a filmkincseit, amelyeknek fellelhetőek még eredeti keskeny, fordítós példányai. Két, háború előtti amatőr játékfilmet sikerült felnagyítani egy speciális, külön erre a célra készült folyadékos trükk-kopírgép segítségével. Ezek egyike éppen a Halálos tavasz volt.

A film alkotójának sikerült a regény sajátos hangulatát megőriznie és ebben nagy szerepe volt a színészeknek is, akiknek játéka mai szemmel is meglepően modern. Viszonylag szépen sikerült a sok lakásbelsőben játszódó jelenetet kiexponálni, ami a film érzéketlensége és a gyenge világítás miatt egyáltalán nem lehetett kis feladat. "Sok szereplővel elég bonyolult cselekményt dolgoz fel, ami itt-ott az érthetőség rovására is megy. Belső felvételeinél a világítás alig volt kielégítő. Ezekkel szemben kiemelendő a kitűnő rendezés és újszerű filmművészeti megoldások alkalmazása. A nagy feladatot az amatőr a körülményekhez képest egész jól oldotta meg." ("Az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületének I. Magyarországi Nemzetközi Versenye a Szent István Kupáért", in: Filmkultúra, 1935. október 1.)

A ma már sajnos néhol meglehetősen rossz állapotban lévő 9,5 mm-es változatot egy fiatal építészmérnök, Dudás László rendezte, fényképezte és állította össze. Az amatőr versenyeken több díjat is nyert alkotás a nyolcvanas években került az archívumba, az alkotó ajándékaként. Őt a hazai filmszakma korábban a Hunnia díszlettervezőjeként is jól ismerte, neve azonban inkább a magyar amatőrfilm történetével fonódott össze. Olyan vérbeli amatőrfilmesről van szó, aki a húszas években forgatta első riportfelvételeit, és aki az 1956-os forradalom idején is bátran vette kezébe kameráját, legtöbbször az utcai harcok pergőtüzében. Most felújított filmjének főszerepét ugyancsak ismert nevű színész játszotta, az akkor még színi akadémista Pataky Jenő. Rajta kívül a Józsát alakító színésznő neve sem ismeretlen a filmtörténet számára: Somló Vali ugyanis egyik szereplője volt a Tizenhárom kislány mosolyog az égre című 1938-as filmvígjátéknak. Dr. Csokonait Székely László alakította, aki az amatőrfilm művészeti vezetője is volt egyben. Ebből is látható, mennyire komolyan vették munkájukat az amatőrfilmesek! Olyannyira, hogy a segédrendezői státust arra a Simoncsics Józsefre bízták, aki később éveken át volt a magyar filmek díszlettervezője. (Simoncsics akkor még Dudás építészmérnök kollégája volt csupán, filmgyári tevékenységét csak két évvel később kezdte meg.) Egy rövidke szerepben maga Dudás László is látható, ő játssza Boskó Pali újságírót, akit a profi változatban Bilicsi Tivadar alakít.

Zilahy Lajos Halálos tavaszának speciális, külön erre az alkalomra "egybeszerkesztett" vetítése a felújított amatőrfilmen kívül más érdekességgel is szolgál. Az ismert hangos verzió végén ugyanis levetítjük a film úgynevezett "happy end"-es befejezés-változatát: ezt a kis filmtekercset a kor ízlésvilágához igazodva szintén 1939-ben forgattak le a Hunniában. Ezt a verziót is kevesen ismerik, akárcsak az amatőrfilmet. Ezen a különleges előadáson együtt látható a viharos szerelmi dráma valamennyi, Magyarországon készült filmváltozata!

A Filmet a Filmemlékezet Fesztivál keretében vetíti az Örökmozgó szeptember 30-án, szombaton fél 5-kor Zilahy Lajos filmjével egy műsorban.

Pataky Jenő
Pataky Jenő
17 Kbyte

27 Kbyte
werkfotó
werkfotó
32 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap