Nyomtatóbarát változat


Elhunyt Peter Falk

kép megtekintése
Columbo

kép megtekintése
Berlin felett az ég

kép megtekintése
Griffin és Phoenix

kép megtekintése
Férjek

Ő volt az első színész, akit ugyanabban az évben egyszerre nomináltak Oscara és jelöltek Emmyre.

Csendesen agresszív kérdései után, elköszön a még le nem buktatott gyilkostól. Az megkönnyebbül, hogy enyhül a szorítás. De detektívünk visszafordul az ajtóból: csak még valami... Ez a Columbo-sorozat védjegyévé vált. A ballonkabátos hadnagyot megszemélyesítő Peter Falk 83 éves korában hunyt el Beverly Hills-i otthonában június 23-án. Alzhéimer-kórban szenvedett, de állítólag nem ez a betegség volt a halálának közvetlen kiváltója.

A világon minden tévénéző ismeri a lepukkant Peugeot 403-asával a tetthelyre érkező nyomozót. Tudja, hogy folyton emlegeti a feleségét, de még egyszer sem láthatta a nagyérdemű. Tudja, hogy noha viseletes ruhákban jön-megy előbb-utóbb minden gazdag gyilkost leleplez, akármilyen furmányosan is hajtsa végre a tettét. Azt már kevesen tudják, hogy kétszer is nominálták Oscarra, és az amerikai független filmes, John Cassavetes legjobb barátja volt.

Peter Falk 1927-ben született New Yorkban cseh–magyar–lengyel keveredésű bevándorló családban. Jobb szemét hároméves korában távolították el rák miatt. Üvegszemét letagadva jelentkezett a hadseregbe, és a tengerészethez került. A csapongás évei alatt lassan kiderült: igazi tehetsége van a színészethez. A színházzal kezdte, de a mozival és a tévével futott be. 1960-ban és 1961-ben is egyszerre nominálták Oscarra és jelölték Emmyre. Először a Murder, Inc. című filmben nyújtott bérgyilkos-alakításával. másodszor Capra utolsó filmjében, az Egy maroknyi csoda című vígjátékban játszott szerepével szállt versenybe a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

1969-ben a Gli intoccabili forgatásán ismerkedett meg Cassavetesszel. A következő évben a színész-rendező már meg is hívta új filmje, a Férjek egyik főszerepére. Bár sokan szeretik ezt a mozit, emblematikus közös munkájuk az Egy hatás alatt álló nő lett. Ebben Falk egy egyszerű munkásembert játszik, aki megpróbálja természetesen kezelni ideggyenge felesége bolondériáit, megvédeni két gyerekét, összetartani a családot. (A feleség szerepét Cassavetes felesége Gena Rowlands alakította döbbenetes erővel.) Együtt dolgoztak még a Premierben és az Egy kis gubancban is. Sőt, Cassavetes beugrott egy Columbo-epizódba. Az Étude in Black című részben egy karmestert játszik, aki csalja a feleségét. Végül elteszi láb alól a szeretőt, amikor a nő azzal fenyegetőzik, hogy kitálal a dúsgazdag feleségnek...

A jó néhány tévésorozatban és filmben gyakorlott színésszé érett Falk 1971-ben fogadta el a felkérést Columbo szerepére. Az első részt egy 25 éves fiatalember rendezte, aki ott téblábolt a Universal stúdióban: Steven Spielberg. A sorozat 1978-ig tartott, de a 90-es években új részeket készítettek 2003-ig. Falk 4 Emmy-díjat is nyert Columbóként és egy Arany Glóbuszt.

Az európai artközönség a Berlin felett az égben nyújtott kedves játékáért zárta a szívébe (némi áthallással egy "filmsztárt" alakított), és Wenders szerepet adott neki a Távol és mégis közelben is. És eltűnődhettek színészi nagyságán azok, akik látták a Griffin és Phoenixet (1976) (nálunk moziban ment, noha tévéfilmnek készült), amiben egy rákos apát játszik, aki a betegsége kiderülése után otthagyja a családi vakáció kínkeservét, és jól kiélvezi az életet még utoljára.

A Columbo-sorozatról lásd cikkünket: Muszter 2004/08!

Peter Falk emlékére egy rövid válogatást tekinthetnek meg az érdeklődök az Örökmozgóban júliusban, ahol a következő filmek kerülnek vetítésre: Verseny a javából, Berlin felett az ég, Egy hatás alatt álló nő, Férjek, Griffin és Phoenix

2011. június 26.
(Forrás: Imdb.com)

1 . oldal